FBI vrea să aibă acces la comunicaţiile de pe internet

Sigla Biroului Federal de Investigaţii
Sigla Biroului Federal de Investigaţii (Mark Wilson / Getty Images)

FBI susţine că incapacitatea sa de a accesa e-mailurile şi celelalte informaţii codate, care trec prin reţelele giganţilor precum Apple şi Facebook, dăunează capacităţii biroului de a-şi rezolva cazurile. Reglementările care permit organelor de implementare a legii să acceseze liniile telefonice vor necesita modificări în soft-ul serviciilor precum Gmail şi iOS, a declarat joi directorul FBI, James Comey.

Congresul ar trebui să modifice o lege din 1994 menită să oblige companiile de telefonie, atunci când le este prezentată o hotărâre judecătorească, să construiască un sistem care permite agenţiilor de implementare a legii să înceapă inmediat supravegherea liniilor de comunicaţii ale suspecţilor.

”Din păcate, legea nu a ţinut pasul cu tehnologia, şi această întrerupere a creat o problemă semnificativă de siguranţă publică”, a declarat Comey.

În timp ce serviciile de comunicaţii continuă să se dezvolte în mediul online, îndepărtându-se de telefoane, FBI încearcă să extindă legile astfel încât acestea să acopere e-mailurile şi alte servicii. Un număr de companii de start-up, care au dezvoltat noi servicii de comunicaţii, nu includ capabilităţi de intercepţie, întârziind ordinele judecătoreşti.

Companiile de servicii de toate mărimile au argumentat că dezvoltarea unei metode care să permită agenţiilor să acceseze şi să colecteze fluxul lor de date este scumpă şi că aduce un pericol de securitate. Alţii argumentează că această procedură ar provoca efecte care s-ar resimţi în toată industria.

”Impactul este grav şi devine mai rău”, a declarat Eric Schmidt, preşedintele Consiliului de Administraţie al companiei Google, la începutul lunii. ”Cel mai simplu rezultat va fi că vom ajunge să distrugem internetul”.

Comentariile lui Comey au survenit după anunţul publicat luna trecută de Apple. Gigantul din tehnologie a început să codeze informaţiile utilizate prin intermediul ultimului software pentru iPhone, prevenind astfel interceptarea comunicaţiilor, chiar şi atunci când se foloseşte un supercomputer. Google a anunţat că ultima versiune de Android va fi furnizată deja codificată.

Comey a declarat că legea ar trebui să fie revizuită pentru a solicita companiilor să decodeze mesajele la ordinul unei instanţe de judecată, potrivit raportului. Mesajele Gmail sunt codate în timp ce trec dintr-un computer către Google, dar motorul de căutare le păstrează într-un text simplu atunci când sunt pe serverele sale.

Există servicii care oferă posibilitatea ca fluxul să fie codat pe tot parcursul tranzitului, astfel încât acesta să nu poată fi accesat nici măcar de furnizorii serviciilor. Dar Comey consideră că acest lucru ar fi ilegal.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe