FBI îl concediază pe agentul care scria mesaje anti-Trump în timpul anchetei privind Rusia

Peter Strzok
Peter Strzok (Getty Images)

Peter Strzok, un agent FBI care din cauza unor mesaje text anti-Trump a fost înlăturat dintr-o investigaţie asupra potenţialelor legături dintre Rusia şi campania prezidenţială a lui Donald Trump din 2016, a fost concediat de agenţie, au afirmat avocaţii săi.

Strzok - care în mesaje text private l-a numit la un moment dat pe Trump un “dezastru” - a fost concediat la sfârşitul săptămânii trecute de către directorul adjunct al FBI, David Bowdich, a afirmat luni avocatul Aitan Goelman, potrivit RFE/RL.

Goelman a precizat că Strzok a fost concediat din cauza presiunii politice cu privire la mesajele sale politice.

Goelman a mai declarat că şeful FBI a respins decizia Biroului pentru Responsabilitate Profesională (BRP), care a considerat că suspendarea pe 60 de zile şi retrogradarea din sarcinile de monitorizare reprezintă o “pedeapsă potrivită”.

Trump şi aliaţii săi din Congres au obţinut mesajele text ale lui Strzok – în unele Trump fiind numit “idiot”, un “pericol” sau “instabil” în timpul campanei sale electorale – precizând că acestea arată că investigaţia FBI asupra Rusiei a fost alterată de părtinire politică.

Într-o declaraţie publicată luni, FBI a susţinut că Strzok este supus normelor disciplinare standard ale biroului şi a apărat decizia lui Bowdich de a trece peste BRP, afirmând că el are autoritatea să facă acest lucru când este “în interesul FBI”.

Strzok, care a schimbat mesaje text cu avocata FBI Lisa Page, s-a apărat în luna iulie în cadrul unei audieri "aprinse" în Camera Reprezentanţilor.

Fostul agent a insistat în repetate rânduri că mesajele sale, inclusiv într-unul în care a afirmat că “vom opri” alegerea lui Trump în funcţia de preşedinte, nu reflectă o atitudine părtinitoare din punct de vedere politic şi nu i-a afectat munca.

Trump a cerut înlăturarea lui Strzok şi, într-o postare Twitter, luni, l-a descris ca fiind un “jucător rău” care a fost concediat “în cele din urmă”.