FBI îl arestează pe cercetătorul în cibernetică care a oprit atacul WannaCry

Cercetătorul în cibernetică ce a fost lăudat pentru că a oprit atacul global de tip ransomware WannaCry, a fost arestat în SUA. Cetăţeanul britanic Marcus Hutchins a fost reţinut după ce a participat la conferinţe pe tema hackingului în Las Vegas.
(Getty Images)

Documentele instanţei dezvăluite joi au arătat că Hutchins, care este cunoscut sub numele de Malware Tech în mediul online, a fost acuzat de crearea unui malware pentru atacarea băncilor.

Hutchins şi-a câştigat un renume internaţional pentru detectarea unui “întrerupător” care a blocat practic atacul WannaCry din luna mai. El a fost arestat de FBI în statul american Nevada pentru acuzaţii care nu au legătură cu WannaCry.

Actul de inculpare, înregistrat în 12 iulie la un tribunal din Wisconsin, arată că Hutchins şi alte câteva persoane au fost acuzate de crearea, promovarea, obţinerea de beneficii şi distribuirea unui cod malware cunoscut sub numele de Kronos Trojan în perioada iulie 2014 - iulie 2015. Malware-ul Kronos este folosit pentru a fura date bancare şi de cărţi de credit online, care ar putea fi folosite pentru a fura bani din conturi bancare.

Arestarea, iniţial raportată pe website-ul Motherboard, a avut loc în timp ce Hutchins se pregătea să se întoarcă în Marea Britanie după ce a participat la conferinţele majore Dej Con şi Black Hat, pe tema hackingului şi securităţii cibernetice, care au avut loc în Las Vegas săptămâna trecută.

Contul său de Twitter a indicat că Hutchins se afla miercuri la aeroport, pregătindu-se să se întoarcă acasă. O audiere în instanţă a lui Hutchins a fost programată pentru joi după amiază în Las Vegas, potrivit Reuters.

Grupul american pentru drepturile în spaţiul cibernetic, Electronic Frontier Foundation, a declarat că este profund îngrijorat de arestarea lui Hutchins şi că încearcă să ajungă la el.

Alţi câţiva membri ai comunităţii de hacking şi-au exprimat de asemenea îngrijorarea pe Twitter. Nu este clar dacă Hutchins are un avocat care să îl reprezinte.

Hutchins a devenit faimos în comunitatea securităţii cibernetice pentru rolul său în oprirea atacului WannaCry, care a infectat sute de mii de calculatoare în 150 de ţări, provocând haos în fabrici, spitale, magazine şi şcoli.