Faxul care atestă că IGSU a fost notificat despre Colectiv, semnat chiar de şeful pompierilor pe ţară

Faxul prin care societatea Emagic notifica IGSU pe 23 septembrie, despre intenţia de a organiza la Colectiv evenimente cu public numeros a fost primit şi semnat de insuşi şeful instituţiei, colonelul Nicolae Cornea.
Comemorarea celor arşi de vii în Clubul Colectiv, 31 octombrie 2015, Bucureşti.
Comemorarea celor arşi de vii în Clubul Colectiv, 31 octombrie 2015, Bucureşti. (DANIEL MIHAILESCU/AFP/Getty Images)

"Faxul trimis de Emagic a fost semnat de domnul inspector general care, pe 24 septembrie, a cerut evaluare şi măsuri, şi a fost redirecţionat către ISU Bucureşti-Ilfov”, a confirmat, pentru „Evenimentul zilei”, purtătorul de cuvânt al IGSU, Ovidiu Cătălin Chircă. Oficialul a mai precizat că solicitările care ţin de competenţele unităţilor subordonate se redirecţionează acolo.

În faxul respectiv Emagic notifica IGSU că, pe 25 şi 26 septembrie, urma sa organizeze Festivalul PLUM, eveniment cu circa 2.000 de persoane, în fabrica Pionierul, la etajul 1 şi în clubul Colectiv. În mod normal, la ISU Bucureşti inspectorul şef dispune măsurile care trebuie luate, arată sursa citată.

Secretarul de stat Raed Arafat a precizat că adresa Emagic a ajuns la două departamente ale ISU: operativ şi preventiv iar reprezentanta firmei, Laura Coroianu, a susţinut că ISU i-a transmis că evenimentul nu se încadra în categoria adunărilor publice cu grad de risc ridicat.

Întrebaţi de reporterii evz de ce a şefii IGSU au declarat, după tragedia de la Colectiv, că nu se ştia de existenţa clubului, în condiţiile în care colonelul Cornea semnase o hârtie legată de respectivul club, ofiţerul de presă a precizat că acel obiectiv nu era trecut în baza de date a ISU şi că „volumul mare de solicitări sosite, zilnic, pe adresa IGSU, este greu de memorat de către o persoană”.

Reamintim că miercuri, jurnalistul Cătălin Tolontan a prezentat un document din care reiese că ISU Bucureşti a primit la sfârşitul lunii septembrie o solicitare a unei firme de organizare de evenimente, în care se anunţau petreceri în Colectiv şi fosta fabrică Pionierul la care urmau să participe 2.000 de persoane. În ciuda acestui fapt, cei de la ISU nu s-au dus să verifice spaţiul pentru aceste concerte şi nu s-a luat nicio măsură.

În aceeaşi zi conducerea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov a fost suspendată şi a fost sesizată DNA.