Fatah şi Hamas anunţă progrese privind acordul de reconciliere

Facţiunile rivale palestiniene Fatah şi Hamas au declarat că au ajuns la o înţelegere asupra aspectelor unui acord de reconciliere.
Luptător al grupului palestinian Hamas.
Luptător al grupului palestinian Hamas. (Captură Foto)

Partidele palestiniene Hamas şi Fatah au anunţat joi că se întâlnesc să discute pe tema reconcilierii, Hamas precizând că cei doi rivali au ajuns la un acord.

“Fatah şi Hamas au ajuns la un acord în această dimineaţă”, a afirmat într-o declaraţie şeful Hamas, Ismail Haniyeh.

Acesta nu a furnizat alte detalii, dar oficialii urmează să publice mai multe informaţii în cursul zilei de joi în Cairo.

Delegaţii Fatah şi Hamas s-au întâlnit marţi în Cairo pentru discuţii mediate de Egipt în vederea aducerii Fâşiei Gaza, care este controlată de Hamas, sub controlul guvernului Autorităţii Palestiniene, care este aliat cu Fatah.

O victorie a Hamas în 2006 a declanşat ciocniri între cele două grupuri, ducând la dizolvarea unei coaliţii guvernamentale fragile. În anii care au urmat, Hamas a condus Fâşia Gaza iar Fatah a guvernat Cisiordania.

O persoană asociată cu negocierile a declarat agenţiei de ştiri AFP că acordul de joi prevede ca Autoritatea Palestiniană să preia controlul asupra anumitor puncte de trecere a frontierei dintre Gaza şi Egipt.

Partidul islamist Hamas, considerat un grup terorist de SUA şi Uniunea Europeană, a fost de acord în luna septembrie să cedeze anumite puteri din Gaza guvernului preşedintelui Mahmoud Abbas, care este susţinut de Fatah.

Egiptul a ajutat în trecut la intermedierea mai multor tentative de reconciliere a celor două tabere şi de formare a unui guvern de unitate care să împartă puterea. În 2014, Fatah şi Hamas au fost de acord asupra unui guvern de reconciliere naţională, dar guvernul din umbră al Hamas a continuat să conducă în Fâşia Gaza în ciuda acordului.