Fără precedent. Magistraţii protestează în faţa instanţelor: "Siguranţa cetăţeanului este în pericol"

Dacă modificările Codului Penal şi Codului de Procedură Penală intră în vigoare, activitatea magistraţilor va fi blocată. Niciun procuror, indiferent că lucrează la DNA sau alte parchete, nu îşi va mai putea face treaba iar cetăţenii nu vor mai fi în siguranţă, arată magistraţii.
Justiţia
Justiţia (Captură web)

UPDATE. La Galaţi, circa 50 de magistraţi au protestat pe treptele Palatului de Justiţie din localitate.

Au ieşit în stradă şi magistraţii de la Judecătoria şi de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoşani, în jur de 30 la număr.

***

UPDATE. Au mai protestat şi magistraţii Judecătoriei Brăila, judecătorii de la Tribunalul Olt, precum şi magistraţii din cadrul Judecătoriei şi Parchetului Slatina.

***

UPDATE. În Bucureşti, pe treptele Palatului de Justitie s-au strâns zeci de magistraţi pentru a protesta faţă de modificările legislative din domeniul justiţiei.

***

Zeci de magistraţi au ieşit în faţa instanţelor din Cluj şi Constanţa în semn de protest faţă de modificarea netransparentă a legilor justiţiei şi a Codurilor Penale, relatează Hotnews. La Cluj, magistraţii au ieşit în faţa Curţii de Apel, protestând în tăcere. Alţi 50 de judecători şi procurori au protestat timp de jumătate de oră în faţa Judecătoriei Constanţa, arată sursa citată.

Magistraţii din Constanţa au fost primii care au ieşit la protest, între 10:30 şi 11:00, iar activitatea instanţelor a fost asigurată conform legii, de 1/3 din personal.

"Sunt aici ca să arăt tâmplarilor şi muncitorilor că legile sunt lucruri serioase. Dacă modificările Codului Penal şi Codului de Procedură Penală intră în vigoare, activitatea noastră, a tuturor, va fi blocată. Niciun procuror, indiferent că lucrează la DNA sau alte parchete, nu îşi va mai putea face treaba. Nimeni nu va mai fi în siguranţă", a declarat pentru Info Sud-Est procurorul Andrei Bodean, din cadrul DNA Constanţa.

Potrivit lui Bodean, procurorul constănţean care i-a trimis în judecată pe Nicuşor Constantinescu, Radu Mazăre şi Sorin Strutinsky, nimeni nu va mai fi în siguranţă dacă modificările vor intra în vigoare. "Nici măcar infractorii nu vor mai fi în siguranţă. Şi fiicele infractorilor pot fi călcate pe trecere şi soţiile lor pot fi tâlhărite", a declarat Bodean pentru Info Sud-Est.

La Cluj, zeci de judecători, şefa DNA Cluj şi alţi procurori au ieşit pentru un sfert de oră în faţa instanţei, unde câteva zeci de clujeni care au protestat ieri în Cluj împotriva aceloraşi modificări ale legii i-au aplaudat, iar unii le-au dat şi flori. Iniţial, protestatarii voiau să manifeste în robe de judecători, dar în final au preferat să stea cu robele pe mâini, relatează Actual de Cluj.

"Am decis la nivelul întregii ţări să adoptăm o formă de protest ca un avertisment adresat clasei politice referitor la modul în care a decis să trateze puterea judecătorească şi pe procurori. (...) Nu suntem de acord cu modificările la legile Justiţiei şi lucrul aceasta l-am exprimat în mod repetat. (....) Ceea ce ne-a siderat în mod absolut au fost propunerile de modificare a Codurilor Penale. Este practic o luptă împotriva anticorupţiei, care va avea un efect devastator asupra cauzelor penale. Sunt colegi procuror care nu vor mai putea instrumenta cauzele penale pentru că li se iau instrumentele prin care pot să o facă. Siguranţa cetăţeanului este în pericol şi cetăţeanul onest va avea de suferit!", a declarat judecătorul Cristi Danileţ.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne