"Fără penali în administraţia publică!" - Proiect menit să "extermine" infractorii angajaţi la stat

Florina Presadă
Florina Presadă (Epoch Times România)

Senatoarea USR Florina Presadă a prezentat o propunere legislativă ce are ca scop eliminarea angajaţilor din administraţia publică care au condamnări penale. Iniţiativa va fi depusă luni în Parlament.

Practic, USR propune ca personalul contractual din administraţie care a primit o condamnare penală definitivă pentru infracţiuni comise în poziţia ocupată, să nu mai poată ocupa acea poziţia publică, indiferent de modalitatea de executare a pedepsei.

"Nu toţi cei care lucrează în administraţia publică sunt funcţionari publici. De fapt majoritatea covârşitoare a acestora e formată de cei care au un contract de muncă, cunoscuţi drept personal contractual. Mai mult de un milion de persoane plătite din fonduri publice au acest statut, dintr-un total de 1.235.014 de angajaţi în administraţia publică. Pentru ei, nu intervine încetarea de drept a contractului de muncă atunci când au condamnare penală pentru o infracţiune de serviciu sau de corupţie dacă executarea pedepsei a fost dispusă cu suspendare, aşa cum e cazul funcţionarilor publici. Pentru personalul contractual, Codul Muncii prevede încetarea de drept a contractului de muncă doar dacă acesta execută efectiv pedeapsa în închisoare", au explicat cei de la USR.

Florina Presadă a subliniat că, prin această propunere legislativă, pe care o va depune la Senat, completează Codul Administrativ astfel încât să intervină încetarea de drept a contractului de muncă pentru cei angajaţi în administraţia publică, dacă au fost condamnaţi definitiv pentru o infracţiune de serviciu, de corupţie, contra autorităţii sau contra umanităţii, indiferent de modalitatea de individualizare a executării pedepsei.

"În acest fel, şi personalul contractual şi funcţionarii publici trebuie să răspundă aceloraşi exigenţe de integritate pentru că numai aşa putem proteja interesul public. Practic, prin această propunere legislativă ne asigurăm că nu vom avea penali în administraţia publică”, a adăugat senatoarea USR.

"Propunerea a apărut în contextul ultimelor ştiri despre cazul directoarei Oficiului de Cadastru Iaşi care a primit o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendare pentru infracţiunea de abuz în serviciu comisă într-un mandat anterior şi care a revenit pe aceeaşi poziţie. Acest lucru a fost posibil pentru că era angajată în funcţia publică respectivă cu un contract individual de muncă, iar pedeapsa a fost dispusă cu suspendare", mai arată USR.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne