"Fără penali" ajunge în Parlament. Sute de mii de semnături depuse în instituţia condusă de Dragnea şi Tăriceanu

USR a depus luni 300.000 de semnături strânse din ţară pentru iniţiativa "Fără penali în funcţii publice". Restul, până la milion, vor fi depuse în zilele următoare.
Maşina cu semnături pentru Fără Penali a ajuns la Parlament
Maşina cu semnături pentru Fără Penali a ajuns la Parlament (Epoch Times)

Parlamentarii USR au depus, joi, în Parlament, la Departamentul Legislativ, o primă tranşă de 300.000 de semnături din milionul strâns pentru iniţiativa cetăţenească "Fără Penali în Funcţii Publice". Cutiile cu liste de semnături au fost descărcate personal de deputaţi şi senatori USR, care le-au depus la Departamentul Legislativ al Camerei Deputaţilor.

Următorul pas procedural este trimiterea semnăturilor la CCR, după care demersul va intra în mecanismul parlamentar.

"Fără Penali, această iniţiativă cetăţenească fără precedent, a ajuns în Parlamentul României. Am depus primul calup de 300.000, mâine vom depune restul şi intrăm în cea de a treia etapă după strângerea de semnături, după validare lor de către primari, ajungem în etapa parlamentară.

Dincolo de asediul sub care a fost ţinută această iniţiativă, dincolo de dispreţul iniţial, de surpriză când a depăşit milionul, dincolo de gesturile unor primari PSD care au furat semnături, au tăiat cu rea-credinţă pe motive absurde semnături, că nu au trecut scara blocului, sau al treilea prenume, în pofida multor iniţiative de rea-credinţă a primarilor, am depăşit pragurile necesare. Avem peste pragul de 500.000. Avem 23 de judeţe care au depăşit pragul de 20.000", a declarat, după depunerea semnăturilor, liderul USR, Dan Barna.

Barna a mai precizat ca obiectivul USR va fi ca această iniţiativă să ajungă la referendum, iar dezideratul "Fără Penali în Funcţii Publice" să ajungă în Constituţia României.

"Este o campanie care a fost semnată la propriu de toate categoriile de oameni, oameni în vârstă, oameni din mediul rural, şefi de corporaţii, oameni care descarcă saci în gară. Îmi amintesc, (...) a venit o familie de pensionari, aveau undeva la 73 de ani, au venit cu lacrimi în ochi să semneze iniţiativa, cu lacrimi în ochi a zis domnul: "Eu îmi văd nepotul o dată pe an, copiii mei au plecat din ţară, aşa că mi-am luat soţia şi am venit să semnez", a mai precizat Barna.

În ceea ce priveşte sprijinul pentru această iniţiativă, negocierile vor începe după ce se va intra efectiv în circuitul parlamentar, însă PNL şi-a oferit susţinerea, a precizat liderul USR.

Liderul USR a mai precizat că formaţiunea va depune plângeri penale pe numele tuturor primarilor care au comis abuzuri şi au anulat semnături, interpretând discreţionar legea ori încălcând-o cu bună ştiinţă. Cel mai grav caz de acest fel a fost la Constanţa, unde s-au anulat abuziv 6000 de semnături, a declarat Barna.

Reamintim că iniţiativa "Fără Penali" a fost lansată de USR şi mai mulţi reprezentanţi şi grupuri ai societăţii civile, precum Rezistenţa, filozoful Mihai Şora, scriitorul Gabriel Liiceanu, preşedintele Asociaţiei Colectiv GTG 3010, Eugen Iancu etc., iar iniţiativa constă în adăugarea, la art 37 din Constituţie a următorului articol:

„Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.

Vă invităm să urmăriţi şi materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne