Fără cianuri în Munţii Apuseni. Tudose îi scoate în stradă pe români şi la Roşia Montană

Zeci de mii de oameni au ieşit în stradă acum patru ani pentru a împiedica distrugerea Roşiei Montane prin minerit cu cianuri. La finele acestei săptămâni, românii se vor mobiliza din nou, de data aceasta factorul motivaţional fiind declaraţiile lui Mihai Tudose.
Proteste împotriva exploatării de la Roşia Montana, 8 septembrie  2013
Proteste împotriva exploatării de la Roşia Montana, 8 septembrie  2013 (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Declaraţiile lui Tudose despre intenţia Guvernului său de a retrage dosarul Roşia Montană de la UNESCO au stârnit valuri de indignare şi de proteste. Astfel, vineri, sunt anunţate mitinguri în Capitală şi în mai multe oraşe ale ţării. Dintre acesta nu putea să lipsească chiar Roşia Montană, loc de unde Gabriel Resources voia să extragă aur prin tehnologii cu cianuri, demers împiedicat de eforturile constante şi susţinute la societăţii civile.

Protestul din Roşia va începe la ora 19, la fel ca cele din restul oraşelor ţării şi va avea loc în parcul de vis-a-vis de clădirea Primăriei şi este organizat de Asociaţia Evoluţie în Instituţie.

"Acum 4 ani eram mult prea ocupat să fiu un ignorant şi să îmi văd liniştit de afacerea mea crezând că dacă produc mai mult pentru societatea aceasta va evolua, de aceea nici măcar nu ştiam unde este Roşia Montană în România şi de ce nişte bucureşteni, vreo 50 mii sunt atât de interesaţi de soarta unei comune. După 4 ani am reuşit să realizez singur şi aveam remuşcări că atunci nu am fost implicat în protestele de stradă. Noroc cu noul Premier "2doze" că îmi dă posibilitatea să mă revanşez faţă de comunitatea din Roşia Montană.

Chiar dacă îmi strică frumuseţea de vacanţă pe care am primit-o la Roşia Montană printr-un program de voluntariat mâine seară am declarat un protest în Roşia Montană în faţa primăriei. Fac apel către comunitatea din Roşia Montană şi către asociaţiile care sunt interesate de înscrierea Roşieni Montane în patrimoniul UNESCO să protesteze mâine seară alături de mine.", transmite Cristian Mihai-Dide, reprezentant al asociaţiei Evoluţie în Instituţie şi unul dintre cei mai cunoscuţi protestatari din Piaţa Victoriei. În ultimele trei săptămâni, Dide a lucrat (şi încă lucrează) ca voluntar la restaurarea unor monumente în Roşia Montană.

Reamintim că marţi, la România TV, premierul Tudose a anunţat că va încerca să retragă dosarul Roşia Montană de la UNESCO căci la Roşia sunt resursele noastre aurifere care vor rămâne neexploatate dacă zona e declarată protejată. Anunţul lui Tudose a declanşat valuri de indignare, activiştii de mediu anunţând proteste în Capitală şi mai multe oraşe ale ţării. Detalii, aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne