Fără Big Brother. Jurnaliştii ucraineni se opun creării Ministerului Informaţiilor



Autorităţile ucrainene vor să creeze un Minister al Informaţiilor, despre care jurnaliştii susţin că ar putea îngrădi libertatea presei.
Autorităţile ucrainene vor să creeze un Minister al Informaţiilor, despre care jurnaliştii susţin că ar putea îngrădi libertatea presei. (Captură Foto)

Jurnaliştii ucraineni se opun creării de către guvern a unui nou Minister al Informaţiei, despre care autorităţile susţin că ar fi necesar pentru a contracara fluxul constant de propagandă pro-Kremlin şi de dezinformare.

Aproximativ 40 de jurnalişti şi activişti au demonstrat în faţa Parlamentului ucrainean în urmă cu câteva zile după ce legiuitorii au aprobat noul minister, alături de noua componenţă a Cabinetului de miniştri.

Jurnaliştii, care au afişat pancarte pe care erau scrise slogane precum “Bună, Big Brother”, au făcut o paralelă între noua agenţie şi Ministerul Adevărului din romanul clasic “1984” al lui George Orwell.

Noul minister va fi condus de Iuri Stets, un aliat apropiat al lui Petro Poroşenko şi fost producător şef al Canal 5, o reţea de televiziune încă deţinută de preşedintele ucrainean.

Jurnaliştii susţin că se tem ca noul minister ar putea urmări să crească influenţa guvernului şi, posibil, controlul acestuia asupra informaţiilor care apar în mass media ucraineană.

Aceştia susţin că temerile lor sunt intensificate de puţinele informaţii disponibile privind modul în care va funcţiona acest nou minister, activităţile sale viitoare sau privind bugetul alocat acestuia.

Reporteri Fără Frontiere, o organizaţie care luptă pentru protejarea drepturilor mass mediei la nivel internaţional, a criticat de asemenea decizia Kievului de a înfiinţa noul minister.

Secretarul general al grupului, Christophe Deloire, a declarat într-un comunicat de presă că “într-o societate democrată, mass media nu ar trebui să fie reglementată de guvern.”

Acesta a avertizat că “însărcinarea guvernului cu reglementarea informaţiilor va fi un pas major înapoi care ar putea deschide uşa către abuzuri grave.”

Guvernul ucrainean susţine că Ministerul Informaţiilor este necesar pentru a contracara fluxul constant al dezinformării desfăşurate de puternica mass medie de stat rusească cu privire la evenimentele din Ucraina. Posturile de televiziune ruseşti sunt foarte accesibile în multe părţi ale Ucrainei unde, la 20 de ani după prăbuşirea Uniunii Sovietice, majoritatea oamenilor continuă să înţeleagă limba rusă.

Anton Heraşcenko, consilier în Ministerul de Interne, a declarat la 30 noiembrie că principala sarcină a noului minister va fi protejarea spaţiului informaţional al Ucrainei de acţiunile propagandei ruse.

Totuşi, decizia creării ministerului are loc după publicarea unor rapoarte de către jurnalişti ucraineni şi grupuri pentru drepturile omului cu privire la posibile crime de război care s-ar fi comis în estul Ucrainei de către miliţiile naţionaliste de extremă dreapta precum şi de către forţele separatiste susţinute de Rusia.

Armata ucraineană a trimis săptămâna trecută semnale contradictorii în privinţa controlării accesului jurnaliştilor ucraineni în estul Ucrainei, insistând ca reporterii să călătorească în zonele de conflict doar în grupuri speciale, escortate de soldaţi.

Deşi în 1 decembrie armata a declarat că va aplica acest regulament şi în cazul jurnaliştilor străini, o zi mai târziu a anunţat că amână aplicarea măsurii pentru o perioadă de 2 sau 3 săptămâni. În această perioadă se urmăreşte ca armata şi presa să poată ajunge la un consens.

Grupurile pentru protejarea drepturilor presei în Ucraina şi străinătate au condamnat puternic această măsură şi au numit-o drept o încercare ilegală de a reduce la tăcere jurnaliştii. Au fost numeroase critici pe site-urile de media socială.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe