Falii în Orientul Mijlociu/ Turcia se pregăteşte să aprobe trimiterea de trupe în Qatar pe repede-înainte

Parlamentul de la Ankara se pregăteşte să aprobe un act legislativ care să permită trimiterea de trupe la o bază militară din Qatar, potrivit declaraţiilor unor membri ai partidului de guvernământ AKP şi ai Partidului Mişcării Naţionaliste (MHP).
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Captură Foto)

Parlamentul de la Ankara se pregăteşte să aprobe un act legislativ care să permită trimiterea de trupe la o bază militară din Qatar, conform declaraţiilor unor membri ai partidului de guvernământ AKP şi ai Partidului Mişcării Naţionaliste (MHP).

Evoluţia pare să sugereze alinierea Turciei pe o axă care sprijină Qatarul în faţa ţărilor Golfului, care au luat măsuri dure împotriva vecinului lor, la iniţiativa Arabiei Saudite.

Arabia Saudită, Egiptul, Emiratele Arabe Unite şi Bahrainul au rupt relaţiile diplomatice cu Qatarul şi au închis porturile şi spaţiul aerian pentru navele care vin sau pleacă din Qatar.

Motivul oficial invocat de Arabia Saudită este sponsorizarea terorismului şi grupurilor militante, în ciuda faptului că Riadul este unul dintre marii sponsori ai terorismului în Orientul Mijlociu.

Dar Qatarul neagă cu vehemenţă acuzaţiile.

Preşedintele Recep Erdogan a criticat măsura statelor arabe, afirmând că izolarea Qatarului şi impunerea de sancţiuni nu rezolva nicio problemă. Erdogan a adăugat că Ankara va face totul pentru a rezolva criza.

Turcia a menţinut în mod tradiţional relaţii bune cu Qatarul şi, de asemenea, cu Ţările Golfului. Asemenea Qatarului, Turcia a susţinut Frăţia Musulmană în Egipt, şi a sprijinit rebelii care luptau împotriva preşedintelui Bashar al Assad în Siria.

Parlamentarii partidului AKP au iniţiat la repezeală două propuneri legislative - pentru a permite trimiterea de trupe în Qatar şi pentru semnarea unui tratat de cooperare militară între cele două ţări, potrivit oficialilor partidului. Ambele propuneri urmează să fie semnate pe 7 iunie.

Turcia a construit o bază militară în Qatar, prima de acest gen din Orientul Mijlociu, în urma unui tratat semnat în 2014.