Facebook lansează “Journalism Project” pentru a "îmbunătăţi" mass media

În lumina raportului neverificat despre Donald Trump şi presupusele sale aventuri în Rusia, promovat masiv pe Facebook, aventura jurnalistică a celebrei reţele sociale începe deja printr-un scandal, declanşat de Institutul Poynter, care ar fi trebuit să facă parte din proiect.
(Getty Images)

Miercuri Facebook a anunţat aşa zisul “Journalism Project”, o promisiune relativ recentă a lui Mark Zuckerberg, care s-a arătat interesat de faptul că pe reţeaua sa socială se vehiculează prea multe "ştiri false".

Trecând peste faptul că Facebook nu este producător de ştiri, ca alte companii de internet - de exemplu fostul Yahoo - interesul Facebook pentru alterarea conţinutului vehiculat de utilizatorii Facebook a apărut către sfârşitul campaniei electorale americane, când a devenit evident că unele dintre informaţiile despre corupţia clanului Clinton, publicate de diverse siteuri, erau filtrate de organizaţiile media mari (mainstream), dar erau vehiculate extrem de mult pe Facebook.

Totul a explodat pe 8 noiembrie, când establishmentul american a constatat şocat că prin acţiunile electoratului american, Facebook devenise unealta care a dezgropat scandalurile ce o implicau pe Hillary Clinton, contribuind decisiv la victoria în alegeri a outsider-lui Donald Trump.

Contrar aşteptărilor, şocul nu a fost urmat de o examinare a greşelilor care au condus la crahul democrat în alegeri, ci la mai multă suprimare a ştirilor reale - idee care a condus la proiectul de filtrare a ştirilor pe Facebook. Doar că, pentru a urma linia corect politică, s-a anunţat că această campanie de suprimare va afecta "ştirile false" - oricare ar fi acelea.

Acum Facebook - firmă care acum câteva săptămâni tocmai anunţa că a început scrierea unui modul care să cenzureze informaţiile pentru regimul chinez - posesorul celui mai mare sistem de cenzură din lume - a decis să înceapă proiectul "Jurnalism", care se va concentra parţial pe “îmbunătăţirea formatelor sale pentru ştiri precum Live, 360 şi Instant Articles”, conform unei declaraţii de miercuri a companiei.

“Dorim să lucrăm cu editori pentru a construi produse care să le permită [editorilor] să posteze articole mai bune, să le conecteze cu publicul lor în moduri mai complexe şi pentru a susţine noi modele de afaceri pentru aceştia”, a declarat Justin Osofsky, vicepreşedintele responsabil cu mass-media al Facebook.

Facebook a mai declarat că va începe să lucreze cu organizaţii terţe, precum Snopes.com, pentru a “promova cultura ştirilor” şi (acum ne apropiem de adevăratul punct fierbinte) pentru “a marca” ceea ce consideră a fi ştiri false, cu scopul de a ajuta utilizatorii să discearnă între ceea ce este şi nu de încredere.

Deşi este vorba numai despre ajutorul acordat benevol utilizatorilor, proiectul este, bineînţeles, extrem de controversat, pentru că ridică mai multe probleme:

1. Facebook începe să ia decizii pentru utilizatorii săi, fără să-i consulte în această privinţă şi fără a le da vreo opţiune.

2. Facebook se va erija într-un adevărat Minister al Adevărului, cu o putere deosebită de cenzură, dată de popularitatea sa, asumându-şi rolul de arbitru al adevărului şi realităţii.

3. Compania a propus ca cenzurarea ştirilor să nu fie făcută pentru anumite organizaţii mass media - considerate "sigure" - ridicând deja din start problema spinoasă a tratamentului preferenţial.

“Pentru a combate ştirile false, Facebook s-a asociat cu o listă scurtă de organizaţii media, inclusiv Snopes şi ABC News, care fac parte dintr-o reţea internaţională de verificare a faptelor condusă de Poynter, o şcoală nonprofit de jurnalism localizată în St. Petersburg, Florida”, a declarat luna trecută Business Insider.

Proiectul începe deja cu ouă pe faţă

După ce siturile Buzzfeed şi CNN au dat rateuri prin publicarea unui raport neverificat şi neverificabil despre faptul că preşedintele ales al SUA, Donald Trump, ar fi fost compromis de Rusia, credibilitatea Facebook este de asemenea în joc deoarece a răspândit pe larg acea ştire falsă pe news feed-urile sale, forţând Poynter să îşi salveze obrazul condamnând publicarea “iresponsabilă” a acelui raport.

“Publicarea unui document complet neverificat reprezintă o îndepărtare semnificativă de la modul în care editorii majorităţii publicaţiilor semnificative ar defini rolul raportării [de informaţii]”, a scris Poynter.