Facebook îşi creează fără zarvă o filială în China, în ciuda cenzurii de fier

(Getty Images)

Facebook a înfiinţat o filială în China cu un capital înregistrat de 30 milioane de dolari, potrivit unui document oficial, indicând faptul că gigantul american şi-ar putea amplifica prezenţa pe piaţa restrictivă chineză, unde site-urile sale de socializare rămân blocate.

Filiala este înregistrată în Hangzhou, unde îşi are sediul şi gigantul în comerţ electronic Alibaba Group Holding Ltd, conform unei cereri aprobate săptămâna trecută de autorităţile chineze, văzută marţi de Reuters.

“Suntem interesaţi să deschidem un centru de inovaţii în Zhejiang pentru a susţine dezvoltatorii chinezi şi noile companii”, a precizat prin email un reprezentant al Facebook.

Website-ul Facebook rămâne interzis în China, care cenzurează în mod strict organizaţiile media, motoarele de căutare şi site-urile de socializare străine, inclusiv o parte din conţinutul Twitter Inc şi Google, potrivit Reuters.

Facebook a declarat că politica sa nu se va schimba în China, adăugând că încă încearcă diferite abordări cu privire la ce este necesar pentru a opera în statul comunist.

Pe măsură ce controlul şi cenzura au fost înăsprite în timpul preşedintelui Xi Jinping, care a fost numit oficial în funcţie în 2013, companiile hi-tech americane cu conţinut blocat în China şi-au intensificat eforturile pentru a găsi noi modalităţi de a pătrunde pe piaţa chineză fără să atragă nemulţumirea agenţiilor de reglementare.

Google are câteva sute de angajaţi în China şi recent a lansat propriul laborator pentru inteligenţă artificială (AI). De asemenea, Google a lansat câteva aplicaţii pentru piaţa chineză în ultimele luni, inclusiv un joc AI pentru desenat şi o aplicaţie pentru administrarea documentelor.

De asemenea, în ultimul an, Apple Inc şi-a modificat mult app store-urile pentru a se conforma restricţiilor şi cenzurii comuniste chineze, înlăturând sute de aplicaţii la cererea agenţiilor de reglementare.

Facebook a afirmat că filiala chineză se va concentra pe pregătire şi ateliere de lucru care vor ajuta dezvoltatorii de programe şi antreprenorii să facă inovaţii. Compania are centre similare în multe ţări, inclusiv Franţa, Brazilia, India şi Coreea de Sud.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe