Facebook “interzice” clipul unui politician maghiar care critică migranţii din Viena

(Getty Images)

Un politician de top ungar a criticat Facebook după ce compania americană a “interzis” un material video postat de acesta, în care sunt criticaţi migranţii din capitala austriacă Viena.

Janos Lazar, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, a fost filmat în timpul unei vizite efectuate în Viena făcând comentarii controversate despre migranţii care locuiesc în acest oraş.

“Viena a devenit un loc mai neplăcut din cauza refugiaţilor”, susţine el în materialul video, care a fost publicat marţi pe pagina sa de Facebook.

“În mod evident, străzile sunt mai murdare, zona este mai săracă şi au loc mai multe infracţiuni”, a continuat el, în timp ce se plimba prin districtul Favoriten. Această zonă ocupă locul patru în capitala austriacă în privinţa numărului de străini, potrivit datelor oficiale, deşi majoritatea rezidenţilor vienezi ce sunt nativi străini provin din Serbia, Turcia şi Germania.

Politicianul ungar a mai declarat că oraşele din Ungaria se vor deteriora de asemenea dacă partidele din opoziţie câştigă alegerile naţionale din luna aprilie şi dacă vor “permite imigranţilor” să intre în ţară.

“Austriecii creştini albi s-au mutat deja din această parte a oraşului şi imigranţii au preluat controlul”, susţine fostul lider al partidului Fidesz.

Ulterior, materialul video a fost şters de pe Facebook pentru că a încălcat liniile directoare ale comunităţii, potrivit unui screenshot pe care Lazar l-a publicat tot pe pagina sa de Facebook.

“Această măsură afectează libertatea de exprimare şi libertatea de transmitere a opiniilor”, a scris el miercuri. “Aşadar, cer administratorilor Facebook să dea dispoziţie ca acel material video să fie vizionat din nou”.

În ciuda comentariilor lui Lazar despre oraş, Viena s-a aflat, timp de 8 ani consecutiv, pe primele locuri în sondajele de opinie privind calitatea vieţii.

În 2017, Viena a depăşit alte 230 de oraşe din lume, ajungând pe locul întâi în lista Mercer, în timp ce Budapesta a ocupat locul 78.

Viceprimarul Vienei, Dominik Nepp, a respins remarcile lui Lazar, susţinând că nu sunt rezonabile şi nu reprezintă un act de curtoazie în istoria relaţiilor prietenoase dintre ţările vecine.

Premierul ungar Viktor Orban a fost la rândul său criticat dur în ultimele săptămâni ca urmare a comentariilor făcute despre străini.

Luna trecută, comisarul ONU pentru drepturile omului, Zeid Ra’ad al-Hussein, l-a numit pe Orban rasist şi xenofob, după ce premierul a declarat că cetăţenii ungari nu doresc ca tradiţiile, culoarea şi cultura lor naţională să fie amestecate cu a altora.