Facebook criticat pentru cenzurarea mass media şi apropierea de clanul Clinton

Reţeaua socială Facebook este tot mai criticată pentru cenzurarea vocilor conservatoare, creştine sau alternative, acest lucru fiind confirmat de surse din cadrul companiei.
(Captură Foto)

Website-ul conservator Breitbart News, care în prezent ocupă locul 15 mondial pentru publicarea de conţinut pe Facebook, a publicat la sfârşitul săptămânii trecute un articol de opinie în care i-a cerut lui Mark Zuckerberg ca în locul unei întâlniri cu personaje ale establishmentului RINO (membri conservatori ai Partidului Republican din SUA), conducerea executivă a Facebook să participe la un interviu cu redactorul pe probleme hi-tech la Breitbart, Milo Yiannopoulos, şi să răspundă la o serie de întrebări legate de libertatea de exprimare şi suprimarea sistematică practicată de Facebook la adresa mediei conservatoare.

Preşedintele executiv al Breitbart News, Stephen K. Bannon, şi redactorul şef al Breitbart au cerut de asemenea ca Facebook să înceteze imediat suprimarea activă a tuturor entităţilor media conservatoare, susţinând că “nu trebuie discutat nimic. Facebook a făcut-o, a fost prins şi trebuie să înceteze.”

Redactorii de la Breitbart au făcut aluzie la rapoartele ample publicate recent de Gizmodo şi The Guardian care relatau că surse din cadrul echipei de ştiri a Facebook au declarat că echipa a fost instruită să cenzureze în mod activ informaţiile şi perspectivele raportate de entităţile media creştine, conservatoare şi alternative.

Acest lucru a fost confirmat în manualele publicate pe internet, care afirmau că aşa-zişii Curatori “pot decide să ‘injecteze’ sau să ‘interzică’ subiecte din anumite motive. Deşi manualul cu instrucţiuni nu listează în mod direct conţinutul politic drept un motiv acceptabil pentru interzicere, totuşi a permis ca erorile umane să facă parte din procesul de selectare a ştirilor şi informaţiilor care ajung să fie respinse.

Conducerea Breitbart a evidenţiat, de asemenea, faptul că Tom Stocky, noul şef al departamentului Trending News al Facebook, a avut un potenţial motiv ideologic [pentru a consolida campania de cenzurare o vocilor conservatoare] datorită faptului că este un donator politic al lui Hillary Clinton.

Noul scandal care l-a implicat pe Zuckerberg pare să fie cele mai recent dintr-o serie lungă de scheme şi comploturi ce implică influenţarea alegerilor prezidenţiale din SUA de către antreprenorii hi-tech din Silicon Valley.

În luna martie, directorul general al Apple, Tim Cook; co-fondatorul Google, Larry Page; creatorul Napster şi investitorul în Facebook, Sean Parker; şi directorul general al Tesla Motors şi Space X, Elon Musk s-au întâlnit cu toţii în secret în Sea Island din statul Georgia pentru Forumul Mondial anual AEI (American Enterprise Institute) pentru a discuta despre modul în care l-ar putea opri pe candidatul prezidenţial republican Donald Trump.

Zuckerberg şi-a oferit anterior serviciile către guvernele german şi chinez în probleme care implicau cenzurarea şi controlarea libertăţii de exprimare pe Facebook.