Fabricile „ceauşiste” mor una după alta

(photos.com)

Pe vremea lui Nicolae Ceauşescu era una dintre puţinele fabrici de jucării din România, fiind cea mai veche instituţie de profil de la noi. Acum, Arădeanca SA este în faliment şi lasă în urmă datorii de 1,45 de milioane de lei şi un gol pe o piaţă de 80 de milioane de euro, care va fi acoperit rapid de jucăriile de import.

După cum scrie economica.net, după aproape 65 de ani de activitate, cea mai veche fabrică de jucării din România a intrat în faliment. Dacă pe rafturile magazinelor păpuşile produse la Arad îşi aşteptau cumpărătorii, Tribunalul din localitate a dispus săptămâna trecută intrarea societăţii Arădeanca în faliment după ce planul de reorganizare a fost respins de creditori. Compania, deţinută conform datelor Registrului Comerţului de SIF Banat-Crişana (39,6% din acţiuni), trei acţionari PAS (40% dintre acţiuni) şi 1.203 de persoane fizice care au primit gratuit acţiuni în urma procesului de privatizare în masă, îşi găseşte astfel sfârşitul după o lungă perioadă în care s-a confruntat cu probleme financiare, în condiţiile în care, după cum spuneau reprezentanţii companiei, deţine 60% din piaţa de profil din România.

Pentru compania arădeană începutul sfârşitului a fost luna mai 2012, când a cerut instanţei deschiderea procedurii insolvenţei. Motivaţia a fost simplă-compania nu mai dispunea la acea vreme de suficiente fonduri băneşti pentru plata datoriilor exigibile, în principal faţă de furnizori, instituţii bancare şi bugetare, după cum reiese dintr-o raportare a companiei trimisă Bursei de Valori Bucureşti.

Conducerea a sperat însă că societatea va continua să producă, optând pentru intrarea în procedura reorganizării conform unui plan de restructurare. Instanţa a admis cererea şi a dispus deschiderea procedurii generale de insolvenţă. Un an mai târziu, speranţa ca la Arădeanca se vor mai produce păpuşile care au încântat generaţii întregi s-a spulberat. "Creditorii nu au fost de acord cu planul de reorganizare", a explicat pentru economica.net Ioan Biriş, reprezentantul administratorului judiciar Activ Grup.

În hala de producţie de la Arad, dotată cu echipamente uzate în proporţie de 50%, cei 28 de angajaţi "cu un nivel de pregătire scăzut datorită mediei de vârstă ridicată" produc jucării şi articole de grădină care îşi găsesc cu greu cumpărătorii. În 2011, conform ultimului raport financiar disponibil, Arădeanca a raportat o pierdere netă de peste 952.000 de lei la o cifră de afaceri de 846.549 de lei. "Vânzarea pe piaţa internă este sezonieră, neexistând nicio perspectivă pentru vânzări pe termen mediu sau lung. Ne concurează importatorii de jucării care îşi deschid reprezentanţe în România şi care sunt prezenţi în toate marile reţele de magazine", motivează conducerea companiei declinul afacerii.

Potrivit tabelului preliminar al creanţelor pus la dispoziţia economica.net de ONRC, la data de 25 octombrie 2012 Arădeanca avea creanţe admise către salariaţi, stat şi alte instituţii în valoare totală de peste 1,45 de milioane de lei. Creanţele salariale se cifrau la aproximativ 22.900 de lei, în timp ce creanţele garantate se ridică la 1,4 milioane de lei dintre care către AFP Arad - 860.600 de lei, către BRD peste 462.300 de lei, iar către Primăria Arad aproximativ 77.900 de lei.

Pe de altă parte, administratorul special al fabricii, Octavian Fînaţă, fost preşedinte al Consiliului de Administraţie, a declarat că brandul Arădeanca nu se va pierde. "Producţia de jucării nu a fost oprită. La încheierea procedurii de faliment, activitatea va continua într-o altă formă organizatorică şi juridică. Se va înfiinţa o nouă societate comercială care va prelua şi brandul", a spus Fînaţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie