Extremiştii atacă refugiaţi în capitala ungară şi pe insula elenă Kos

Refugiaţii traversează capitala ungară Budapesta în drumul lor spre graniţa cu Austria, 4 septembrie 2015.
Refugiaţii traversează capitala ungară Budapesta în drumul lor spre graniţa cu Austria, 4 septembrie 2015. (Captură Foto)

Extremiştii de dreapta au atacat vineri imigranţii blocaţi pe insula elenă Kos şi în gara Keleti din Budapesta.

Mulţi dintre refugiaţii din gara Keleti au format vineri lanţuri umane pentru a proteja femeile şi copiii împotriva extremiştilor care au aruncat asupra lor cu sticle şi petarde. Forţele de poliţie au intervenit ulterior pentru a menţine ordinea.

În cursul aceleiaşi zile, un grup de bătăuşi înarmaţi cu bâte au atacat imigranţii de pe insula elenă Kos, spunându-le să se întoarcă în ţările lor, conform unei declaraţii a Amnesty International. Între 15 şi 25 de oameni au lansat un atac violent asupra refugiaţilor, a susţinut declaraţia, adăugând că forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimea violentă.

Europa se confruntă cu un val fără precedent de refugiaţi, majoritatea provenind din ţări lovite de război precum Siria, Irak şi Afganistan. Majoritatea refugiaţilor ajung în Italia sau Grecia, apoi se îndreaptă spre nordul Europei traversând ţări din estul Europei şi din zona Balcanilor, precum Macedonia, Serbia şi Ungaria.

Aproximativ 340.000 de refugiaţi au ajuns la graniţele Uniunii Europene în primele şapte luni ale acestui an, mai mult cu 123.500 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, conform agenţiei de frontieră a blocului european Frontex.

Primarul insulei greceşti Lesbos, Spyros Galinos, a cerut adoptarea unor măsuri de urgenţă pentru a ajuta la reducerea acestei crize a refugiaţilor pe insulă, care este un punct de intrare pentru sute de mii de imigranţi ce sosesc în Grecia.

În cursul zilei de vineri au izbucnit ciocniri violente între poliţişti şi aproximativ 1.000 de imigranţi, majoritatea afgani, care au încercat să ajungă la un feribot ce se îndrepta spre principalul port al Greciei, Pireu, de lângă Atena. Poliţia a folosit grenade de tip flashbang pentru a împinge înapoi mulţimea.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră deFacebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe