Extinderea UE: Discuţiile privind aderarea Serbiei şi Muntenegrului avansează

Steagul Uniunii Europene.
Steagul Uniunii Europene. (Getty Images)

Uniunea Europeană progresează cu discuţiile de aderare a Serbiei şi Muntenegrului, în condiţiile în care cele două state din Balcani îşi amplifică eforturile de a intra în bloc.

Negocierile privind aderarea cuprind 35 de “capitole” care acoperă domenii precum economie, energie, drepturile omului şi aplicarea legii. Fiecare capitol este negociat separat, iar potenţialii membri trebuie să îşi alinieze practicile cu legile şi reglementările UE.

Muntenegru a deschis două noi capitole în discuţiile cu UE, privind libertatea de mişcare pentru muncitori şi servicii. Naţiunea de pe coasta Mării Adriatice are acum deschise 30 de capitole, dintre care trei sunt considerate finalizate.

Muntenegru, care are o populaţie de 623.000 de locuitori, se află în discuţiile de aderare la UE din 2012.

Serbia a deschis capitole privind legea corporatistă şi relaţiile internaţionale. Serbia are deschise în prezent 12 capitole, finalizând două dintre ele de când a anunţat pentru prima dată că doreşte să adere la UE.

Serbia, ţară vecină cu Muntenegru şi cu o populaţie de 7 milioane de locuitori, a încercat să adere la blocul european din 2014.

Ambele ţări au făcut progrese în negocierile cu UE, dar discuţiile privind aderarea durează în mod tipic ani de zile, deoarece ţările trebuie să îşi alinieze legislaía şi practicile la standardele europene.

Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, a afirmat că se aşteaptă ca cele două ţări să se alăture blocului până în 2025.

Totuşi, în timp ce aceste două naţiuni balcanice încearcă să intre în blocul european, alte ţări depun eforturi să iasă din UE.

Pe măsura desfăşurării Brexitului, o altă naţiune care pune în pericol UE este Polonia, care ar putea ieşi din bloc din cauza unor probleme privind refugiaţii.

Săptămâna trecută, Uniunea Europeană a decis să pedepsească Polonia pentru refuzul său de a accepta refugiaţi şi să încerce să suspende dreptul de vot al acestei ţări în Consiliul European.

Renata Mienkowska, politolog la Universitatea din Varşovia, a declarat că este improbabil ca UE să pedepsească Polonia din moment ce este nevoie ca toate statele UE să voteze pentru suspendarea dreptului de vot. Ea a mai afirmat că Bruxelles-ul a decis să pedepsească şi Ungaria şi Republica Cehă pentru refuzul de a accepta imigranţi, adăugând că este destul de improbabil ca cele două ţări să voteze împotriva Poloniei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe