Expresii idiomatice chinezeşti: "A trage de puieţi pentru a-i ajuta să crească" (拔苗助長)

Fermierul nerăbdător trage de puieţi pentru a-i ajuta să crească
Fermierul nerăbdător trage de puieţi pentru a-i ajuta să crească (Zhiching Chen / Epoch Times)

Expresia “A trage de puieţi pentru a-i ajuta să crească” provine dintr-o scriere de mici dimensiuni aparţinând lui Mengzi - “Gong Sun Chou Shang”. Cunoscut şi sub numele de Mencius, Mengzi a fost unul dintre marii filosofi din istoria Chinei.

Acest scurt text al filosofului confucianist descrie un ţăran nerăbdător, care a trăit odată în statul Song, pe vremea Statelor Combatante (476-221 î.Hr.).

Acest ţăran se aştepta ca puieţii săi să crească cât mai repede. Timp de o săptămână, el i-a privit îndelung, în speranţa că se vor înălţa. Când a văzut că pomişorii nu au crescut decât foarte puţin, a devenit dezamăgit, simţindu-se foarte contrariat, aşa încât a căutat căi de a ajunge cât mai curând la rezultate.

Într-o zi, i-a venit, până la urmă, ideea de a-i ajuta pe puieţi să se dezvolte, trăgându-i câte puţin din pământ. A devenit extrem de încântat de propria lui idee, alergând dimineaţa spre câmp. Atunci a început să tragă puieţii din pământ, unul câte unul. A muncit cu mare sârg şi s-a bucurat nespus, văzându-şi pomişorii tot mai înalţi, graţie ajutorului dat de el.

Când a ajuns acasă, spre asfinţitul soarelui, le-a spus soţiei şi copilului: “Sunt foarte ostenit astăzi, dar merită. Am ajutat toţi puieţii să se înalţe.” Auzind acestea, fiul său a fost foarte surprins şi a fugit spre câmp, ca să se convingă singur de isprava tatălui. Însă, tot ce a putut zări acolo au fost nişte puieţi veştejiţi.

Mencius a recurs la această povestire pentru a ilustra cum cultivarea nobleţei spiritului reprezintă un proces îndelungat şi treptat, iar această nobleţe sufletească nu poate fi dobândită doar prin eforturi conştiente făcute în pripă.

Expresia idiomatică “A trage de puieţi pentru a-i ajuta să crească” este acum întrebuinţată pentru a descrie o persoană nerăbdătoare să acceadă la succes, şi care distruge chiar condiţiile de care depinde reuşita sa. Uneori, această expresie este folosită şi pentru a ilustra situaţii în care cineva se grăbeşte, în speranţa obţinerii unor rezultate într-un mod cât mai uşor.

Referinte:

http://www.zhengjian.org/node/27506

http://www.epochtimes.com/b5/1/9/2/c4832.htm

Notă:

Mengzi (cca. 372-289 î.Hr.) a fost recunoscut ca fiind cel mai faimos confucianist după fondatorul acestei şcoli filosofice, Confucius.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură