Expresii celebre ale Doamnei de Fier, de la "nu" faţă de euro, la "thatcherism"

Fostul premier britanic, baroneasa Margaret Thatcher
Fostul premier britanic, baroneasa Margaret Thatcher (HUGO PHILPOTT/AFP/Getty Images)

Margaret Thatcher, singura femeie care a ajuns prim-ministru în Marea Britanie (1979-1990) şi care a murit luni la Londra la 87 de ani, ne lasă fraze celebre şi momente memorabile, precum antologicul "nu, nu, nu" faţă de euro în Camera Comunelor. Thatcher era recunoscută atât pentru mâna sa forte în politică, cât şi prin afirmaţiile sale tranşante, de multe ori controversate, notează marţi agenţia EFE.

Anii săi de mandat au născut termenul "thatcherism", de care ea se declara mândră. "Din punct de vedere istoric, thatcherismul va fi văzut ca un lucru împlinit", a spus Margaret Thatcher care de multe ori se vedea "un fel de instituţie". Unul din momentele memorabile este opunerea sa fermă ca Marea Britanie să adopte moneda unică europeană, euro, o chestiune care a generat fricţiuni cu propriul Partid Conservator şi din cauza căreia care fostul ministru de finanţe, Geoffrey Howe, a fost nevoit să demisioneze în faţa unui conflict de loialităţi.

O demisie care a avut un impact uriaş asupra executivului lui Thatcher şi a declanşat o criză care avea să se încheie cu căderea lui Thatcher, în noiembrie 1990, şi cu ascensiunea lui John Major, care azi o consideră 'un fenomen politic'. Voinţa şi determinarea lui Thatcher veneau însă de departe din vremea când era o şcolăriţă, când la primirea unui premiu Maggie a spus convingător celui care i l-a înmânat: 'Nu a fost o chestiune de noroc. Pur şi simplu îl meritam'.

Într-un discurs din 1976, lidera conservatoare a făcut aluzie la porecla "Doamna de Fier" pe care un ziarist sovietic tocmai i-o atribuise. "Sunt aici în faţa voastră într-un taior din mătase verde, puţin fardată şi cu părul ondulat. Aşa arată Doamna de Fier a Occidentului? Un soldat al Războiului Rece? Aşa să fie, dacă este vorba de apărarea valorilor fundamentale ale modului nostru de viaţă", a spus atunci Thatcher. Iar la un miting din 1979, lidera conservatoare a subliniat că 'orice femeie deprinsă cu treburile casnice poate înţelege mai bine problemele pentru a conduce o ţară'.

Un an mai târziu, Thatcher comenta într-o revistă că, dacă "o femeie fără idealuri, ca Eva Perón, a putut să ajungă atât de departe, gândiţi-vă până unde pot să ajung eu, cu toate idealurile pe care le am". Thatcher nu şi-a ascuns niciodată pasiunea pentru dezbateri, mărturisind că 'adoră discuţiile şi dezbaterile: "Nu mă aştept să se aşeze cineva în faţa mea şi să fie imediat de acord cu mine!". Frazele sale polemice şi provocatoare, relatate amplu în mass-media de-a lungul anilor, cuprind şi reacţia sa în faţa criticilor presei la anunţul privind trimiterea trupelor în Atlanticul de Sud pentru a apăra insulele Malvine de ocupaţia Argentinei în 1982.

"Ar trebui să ne bucurăm de această ştire", a spus Thatcher la vestea că Marea Britanie recuperase insulele Georgias din sud în timpul conflictului din Malvine, în care Marea Britanie a luptat cu Argentina, pentru acest arhipelag din sudul Atlanticului. În acelaşi an, "Doamna de Fier"sublinia într-o altă frază celebră: "Dacă vrei să spui ceva în politică te adresezi unui bărbat, dacă vrei să faci ceva în politică atunci te adresezi unei femei".