Expoziţie „Martha Bibescu 130”

Prinţesa Martha Bibescu, fotografii
Prinţesa Martha Bibescu, fotografii (Cristian Gache (design)

Casa de cultură „Friedrich Schiller” continuă seria evenimentelor culturale organizate în colaborare cu Asociaţia Istoria Artei şi invită joi, 21 iulie, pe toţi iubitorii istoriei regale şi aristocratice a României, de la ora 19:00, la vernisajul expoziţiei „Martha Bibescu 130”.

Martha Lahovary (1886-1973), devenită prinţesă prin căsătoria cu George-Valentin Bibescu (1880-1941), este, probabil, cea mai fascinantă personalitate feminină românească a secolului al XX-lea, atât în ţară, cât şi în plan european. Cu ocazia sărbătoririi a 130 de ani de la naşterea ei, avem ocazia unică de a îi aprecia frumuseţea, eleganţa şi distincţia prin intermediul unor fotografii de epocă.

Cercetarea unor fonduri de familie (Ştirbey, Bibescu, Ghika), aflate astăzi în colecţii publice şi private, ne-a permis identificarea nenumăratelor ei fotografii, cele mai multe fiind pentru prima dată prezentate publicului. Ele acoperă, în parte, cele mai importante momente din viaţa tumultuoasă a prinţesei Martha Bibescu, până la plecare ei din România, în septembrie 1945.

Cele mai multe fotografii au fost realizate în tinereţe, în cadrul intim al familiei ei, ceea ce explică dezinvoltura cu care s-a lăsat imortalizată de cumnata ei, prinţesa Nadeja Ştirbey (1876-1955). Aşa cum era de aşteptat, un loc aparte în expoziţie îl deţine şi prezentarea Mogoşoaiei, de la starea de ruină în care se găsea în primul deceniu al secolului al XX-lea (după 1911 intră în posesia lui George Valentin Bibescu) şi până la epoca de glorie interbelică, asupra căreia şi-a pus fundamental amprenta prinţesa Bibescu (devenită proprietară în 1925).

„În caracterul omului stă scris destinul lui. Martha îşi pusese în gând să se ridice cât de sus şi să izbândească: aşa a şi făcut. [...] Încetul cu încetul, aducând în jurul ei persoane de talent şi de mare renume. Mintea ei ageră descoperă orice îi poate fi de folos din punct de vedere social. Primeşte persoane regale, diplomaţi, oameni politici, artişti, scriitori, savanţi şi aristocraţi. Călătoreşte în multe ţări şi musafirii ei sunt întotdeauna dintre cei mai aleşi şi cu vază. [...] Martha a ajuns una dintre cele mai vestite şi preţuite scriitoare, o scriitoare apreciată de criticii cei mai critici. Cunoştinţa limbii franceze e la ea desăvârşită, stilul ei e de o migăloasă şi minunată dibăcie, descrierile bogate şi pline de poezie.” (Regina Maria a României)

Expoziţia a fost realizată de istoric de artă dr. Oana Marinache şi fotograf Cristian Gache în cadrul proiectului „Anul cultural Martha Bibescu 130” şi a fost găzduită de Palatul Mogoşoaia în perioada ianuarie – martie 2016. Cele 40 panouri reunesc aproximativ 180 de fotografii, provenind din fondurile Arhivelor Naţionale ale României, Bibliotecii Naţionale ale României şi din colecţii private.

Expoziţia este gratuită şi poate fi vizitată în perioada 21 iulie – 19 august, între orele 10:00 – 18:00.