Expoziţia „România în Marele Război” se deschide la Muzeul de Istorie

Deschiderea expoziţiei Marele Război, de la MNIR- afişul expoziţiei
Deschiderea expoziţiei Marele Război, de la MNIR- afişul expoziţiei (mnir.ro)

Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) anunţă deschiderea expoziţiei România în Marele Război, potrivit unui comunicat al MNIR. Vernisajul va avea loc joi, 15 septembrie 2016, începând cu ora 17:00, la sediul muzeului din Calea Victoriei, nr. 12, sector 3, Bucureşti.

Expoziţia România în Marele Război este consacrată comemorării centenarului intrării în război a Regatului României, dar şi a situaţiei din Transilvania, Bucovina şi Basarabia, afectate, în cel mai înalt grad, de evoluţiile politico-militare din România anilor 1916-1918/19. Ziua de 14/27 august 1916 reprezintă un punct de cotitură în istoria noastră, ziua în care Regatul României şi-a trecut propriul Rubicon, chiar dacă, în realitate milioane de români din Austro-Ungaria şi Imperiul Rus intraseră deja în Primul Război Mondial încă de la începutul lunii august 1914. La sfârşitul acestui război, în decembrie 1918, România era o altă ţară, iar procesul de formare a naţiunii române îşi găsea desăvârşirea. La aproape 100 de ani de la aceste evenimente, în ciuda amputărilor teritoriale produse ca urmare a acordului Ribbentrop-Molotov şi a tratatului de la Craiova, România de azi este, în mare măsură, ceea ce s-a decis prin voinţa liber exprimată a reprezentanţilor naţiunii noastre la Chişinău, Cernăuţi şi Alba Iulia, în anul 1918.

Decizia din august 1916 a guvernului de atunci al României a marcat, mai mult decât oricare alta luată în ultimii 1900 de ani, dezvoltarea istorică a locuitorilor din acest spaţiu geografic, deoarece la sfârşitul marii conflagraţii, cu preţul unui fluviu de sânge şi a unei mări de lacrimi s-a desăvârşit unitatea naţională a românilor, precizează comunicatul.

Organizarea expoziţiei România în Marele Război a fost posibilă datorită colaborării dintre Muzeul Naţional de Istorie a României şi alte 20 de instituţii din ţară şi Republica Moldova: Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I”, Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei (Chişinău), Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (Cluj-Napoca), Arhivele Naţionale ale României, Universitatea Babeş-Bolyai, Serviciul Istoric al Armatei (Bucureşti), Muzeul Naţional Brukenthal (Sibiu), Complexul Muzeal Naţional „Moldova” (Iaşi), Muzeul Bucovinei (Suceava), Muzeul Naţional al Banatului, (Timişoara), Muzeul Olteniei (Craiova), Muzeul Brăilei „Carol I”, Muzeul Judeţean Argeş (Piteşti), Complexul Muzeal Judeţean Neamţ, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” (Bacău), Muzeul Judeţean Ialomiţa (Slobozia), Muzeul Judeţean Satu Mare, Muzeul Judeţean Teleorman (Alexandria), Muzeul Comunicaţiilor şi Informaticii şi Asociaţia pentru Educaţie şi Dezvoltare Urbană (Ploieşti).

De asemenea, la organizarea expoziţiei au contribuit, cu obiecte din colecţiile personale, domnii Cristian Scăiceanu, Dan Dimăncescu (Boston, SUA), Adrian Săvoiu, Dumitru Cătălin Drăghici. De asemenea, ne-am bucurat şi de cooperarea Editurii Humanitas, care ne-a pus la dispoziţie imagini de epocă păstrate în arhiva sa.

Spre deosebire de expoziţiile „clasice” dedicate participării României la Primul Război Mondial, care se centrau pe evenimentele din Vechiul Regat şi pe victoriile militare din prima parte a campaniei din Transilvania şi, mai ales, pe cele de la Oituz, Mărăşti şi Mărăşeşti, din vara anului 1917, cea de faţă şi-a propus să redea o imagine panoramică a lumii româneşti în integralitatea şi realitatea ei, deci şi a provinciilor istorice aflate sub administraţia austro-ungară şi rusească. Totodată, în expoziţie sunt prezentate şi subiecte mai puţin abordate până acum, cum ar fi înfrângerile militare din toamna-iarna anului 1916, suferinţele populaţiei civile aflate în refugiu sau rămasă sub administraţia militară străină, destinul prizonierilor români căzuţi în captivitatea Puterilor Centrale, epidemiile, viaţa cotidiană din tranşee, arta de război etc.

Dramatismul şi complexitatea epocii anilor 1914-1918 sunt pregnant redate prin documente oficiale şi private, presă, fotografii şi obiecte tridimensionale originale, multe dintre ele expuse pentru prima oară.

Sperăm că publicul va aprecia extraordinara bogăţie de informaţii şi imagini pe care o prezintă expoziţia România în Marele Război, ca şi mesajul ei general uman, şi va înţelege mai bine una dintre cele mai dramatice şi înălţătoare pagini din istoria naţiunii române, precum şi rolul elitelor, dar şi al milioanelor de anonimi în naşterea României Mari, mai scrie comunicatul.

Expoziţia va fi deschisă în perioada 15 septembrie 2016 - 15 martie 2017.