Expozitia banateana de porumbei revine in atentia columbofililor din Romania si Ungaria

Domnul Draguiescu Ion, Şeful Corpului de Arbitrii Columbofili din România.
Domnul Draguiescu Ion, Şeful Corpului de Arbitrii Columbofili din România. (Bogdan Florescu - Epoch Times Romania)

De vineri pana duminica, 28-30 ianuarie, columbofilii romani si unguri s-au putut bucura de o noua si buna organizare a Asociatiei “Fauna Banatului” in cadrul expozitiei de porumbei din incinta salii festive a hotelului Senator din Timisoara.

Printre pene, puf, voie buna si graunte, peste 920 de exemplare innaripate si-au facut timp sa participe la acest concurs, asteptand galagioase deciziile arbitrilor. “Golambii”, sau “porumbeii” in limbaj banatean, n-au fost singurele necuvantatoare participante la expozitie.

Printre acestia s-au putut admira si pretentioase rase de gaini si cocosi Brahma, New Hampshire, Cochinchina; gaste de Toulouse, rate Warzentenen; ba chiar si trei iepuri, un Urias Pestrit German si o pereche din rasa Marele Berbec, o rasa care exceleaza prin gingasia si urechile lungi, maro, lasate mai tot timpul pe spate.

Asociatiile care au organizat acest frumos eveniment sunt cele din Arad, Brasov, Constanta, Lugoj, Nadlac, Otopeni, Resita, Sanicolau Mare, ajutate si de cei din orasul unguresc Makó. In prima zi, sala expozitiei a stat cu usile inchise, arbitrii fiind ocupati de verificarea standardelor celor 64 de rase de porumbei si 12 rase de gaini. Zilele de sambata si duminica au fost destinate vizitatorilor curiosi, majoritatea cunoscatori columbofili.

Printre cei mai de seama ii amintim pe Jurchita Sorin, Secretarul Asociatiei “Fauna Banatului”, si pe domnul Draguiescu Ion, Seful Corpului de Arbitrii din Romania. Intr-un scurt interviu pentru The Epoch Times Romania, cei doi ne-au oferit informatii generale despre aceasta expozitie, despre situatia columbofililor din Romania si unele detalii despre aceasta pasiune pentru cresterea porumbeilor:


Epoch Times Romania: Cine organizeaza acest eveniment?

Jurchita Sorin: Expozitia este organizata de Asociatia “Fauna Banatului” din Timisoara. Este una locala si se face in fiecare an.

ETR: Cine participa la aceasta expozitie? Am inteles ca sunt persoane venite din mai multe tari?

J.S.: La aceasta expozitie participa sase cluburi din tara. Respectiv cele din Lugoj, Arad, Resita, Otopeni, Brasov, Sanicolau Mare... si Timisoara binenteles. Avem invitati si din Makó, Ungaria, de unde au venit trei expozanti cu 20 de exemplare.

ETR: Cate exemplare sunt prezente la aceasta expozitie?

J.S.: Sunt prezente 920 de exemplare, din care 804 de porumbei, 85 de gaini, 3 iepuri, 6 rate si 6 gaste de Toulouse.

ETR: Cand a inceput sa devina popular la noi in tara acest hobby.

Nu se poate trăi din porumbei. Să nu ai alte preocupări și să te ocupi numai de asta nu se poate. Eu niciodată nu m-am uitat la cât am economisit și cât am câștigat. Totul faci din pasiune. Noi nu facem asta pentru profit. Sunt unii care vând porumbei. Acolo în spatele expoziţiei e ca la piaţă... noi nici nu mergem pe-acolo. Noi facem doar schimb.

Draguiescu Ion: Eu sunt in asociatie din ’72 si de atunci au fost expozitii in fiecare an. Expozitiile nationale, la care participa asociatiile din tara, eu cunosc din ’78. Inainte de revolutie era Uniunea Columbofila unde erau “Ornamentul” de care apartinem noi, impreuna cu “Voiajorii”. Dupa revolutie s-au separat cu conduceri proprii si “Ornamentul” organizeaza nationala separat si, pasarile de zbor, voiajorii, separat.

ETR: Dupa ce criterii se jurizeaza la aceste expozitii de porumbei?

D.I: Fiecare rasa are un standard.

J.S.: Se ia in considerare aspectul capului, ochilor, gatului, aripilor, cozii ... statura, tinuta pe care-o are, culoarea... Ingrijirea este foarte importanta. De exemplu, la o ingrijire proasta se poate descalifica porumbelul.

ETR: Stiu ca printre marile vedete internationale care au aceasta pasiune de a creste porumbei se numara si Mike Tyson. La noi in tara exista oameni publici care au aceasta indeletnicire?

D.I.: Stiti cine a fost? Stiti cine ne-a vizitat mai-nainte? Cicerone Manolache, un fost fotbalist cu renume la Poli Timisoara. El este crescator de porumbei. Niciodata nu s-a pus in discutie pasiunea cu functia. Nu exista diferenta aceasta intre functie si pasiune. Pasiunea domina. Este un hobby si hobby-ul il faci de placere. Nu are importanta ca ala-i asa si ala-i asa.

ETR: Se poate cineva intretine din cresterea de porumbei la noi in tara?

D.I.: Nu se poate trai din porumbei. Sa nu ai alte preocupari si sa te ocupi numai de asta nu se poate. Eu niciodata nu m-am uitat la cat am economisit si cat am castigat. Totul faci din pasiune. Noi nu facem asta pentru profit. Sunt unii care vand porumbei. Acolo in spatele expozitiei e ca la piata... noi nici nu mergem pe-acolo. Noi facem doar schimb.

---

Expozitia este deschisa publicului pana duminica, la ora 12:00.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură