Experţi media: Emisiunea lui Dodon „Preşedintele răspunde” nu este un dialog între societate şi preşedinte

Prin intermediul emisiunii sale săptămânale, Igor Dodon nu are un dialog dintre societate şi şeful statului, ci un monolog al preşedintelui, pe care societatea trebuie să-l accepte, consideră Ludmila Andronic.
Igor Dodon, preşedintele R. Moldova
Igor Dodon, preşedintele R. Moldova (facebook.com/Dodon Igor)

Emisiunea „Preşedintele răspunde”, difuzată săptămânal de şeful statului pe reţelele de socializare, a devenit, potrivit portalului media-azi.md, o sursă de informare pentru mai multe instituţii media din Republica Moldova. Întrucât presei i se oferă posibilitate să ofere fiecare câte o întrebare în cadrul acestei emisiuni, recent, aceasta s-a interesat despre sursele de finanţare ale acestor ediţii săptămânale în format video, precum şi dacă este adevărat că în spate ar sta o companie de PR.

Igor Dodon nu a confirmat şi nici nu a infirmat acest fapt, precizând doar că emisiunea este realizată de angajaţii Preşedinţiei. Mai mult decât atât, unii specialişti în comunicare consideră la rândul lor că, prin intermediul acestei emisiuni, preşedintele substituie rolul jurnaliştilor şi ţine mai degrabă un monolog, dar nu un dialog cu societatea.

„Preşedintele Republicii Moldova este prezent pe cele mai populare reţele de socializare şi platforme online – Facebook, Odnoklassniki, Instagram, Telegram, Youtube. Pagina oficială de Facebook a lui Igor Dodon este urmărită de peste 158 de mii de internauţi, iar din noiembrie 2019 el apare şi în emisiuni săptămânale, difuzate fie în direct, fie preînregistrate, în care abordează variate subiecte de actualitate şi răspunde la întrebări venite din partea cetăţenilor şi jurnaliştilor”, se arată în analiza făcută de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) din Moldova.

Aceştia au ţinut să amintească despre întrebările primite de Dodon privind finanţarea şi realizarea emisiunii sale, la care şeful statului a răspuns pentru TV8 că emisiunea este transmisă de privesc.eu pe gratis pentru că ar fi de interes public. De asemenea, au punctat jurnaliştii CJI, în cadrul unui interviu din 25 mai pentru Agora.md, Igor Dodon a răspuns că în realizarea ediţiilor se implică doar el şi angajaţi ai Preşedinţiei.

Anterior, şi Media Azi s-a interesat despre sursele de finanţare a postărilor sponsorizate şi de promovare ale preşedintelui pe reţelele de socializare. Într-un răspuns oficial din luna martie, semnat de secretarul general al Aparatului Preşedintelui (APRM), Nicolae Posturusu, se specifica că „niciun angajat al APRM, inclusiv cei cu atribuţii în comunicare publică, nu au stabilite drept sarcini promovarea în mass-media şi pe reţele de socializare a imaginii preşedintelui Republicii Moldova şi pregătirea materialelor promoţionale în scopul dat” şi că în bugetul instituţiei nu sunt planificate resurse financiare pentru astfel de materiale.

De asemenea, a punctat experta, jurnaliştii, neavând acces la conferinţele de presă organizate în ultima perioadă, din cauza unor asemenea emisiuni, au fost lipsiţi de posibilitatea de a-şi face meseria şi de a-şi urma agenda.

„În mod normal, preşedintele trebuie să acorde întâlniri presei, ca cei din mass-media să-şi urmeze agenda lor informaţională. Eu înţeleg că este simplu - scoţi în evidenţă ceea ce este important pentru tine ca preşedinte, nimeni nu-ţi pune nicio întrebare, iar tu răspunzi doar la anumite întrebări. Din punct de vedere al comunicării este un fel de trişaj informaţional pentru că jurnaliştii vin şi pun întrebările care îi interesează pe ei, pe subiecte pe care ei le consideră importante, pe când Preşedinţia are propria agendă şi răspunde doar la întrebările pe care ea le consideră importante. Prin urmare, nu este un dialog dintre societate şi preşedinte, ci un monolog al preşedintelui, pe care societatea trebuie să-l accepte. Nu mi se pare corect”, a precizat Ludmila Andronic pentru media-azi.md

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe