Experţi: Guvernul Moldovei nu îmbunătăţeşte condiţiile de detenţie preventivă

Moldova este des condamnată la CEDO pentru condiţiile de detenţie dezastruaose din Penitenciarul nr. 13. Experţii solicită autorităţilor să depopuleze închisoarea şi să mărească alocaţiile pentru hrana deţinuţilor.
Repr.CRJM în timpul dezbaterilor publice. 08.11.2016
Repr.CRJM în timpul dezbaterilor publice. 08.11.2016 (crjm.org)

Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) a elaborat o comunicare ce analizează impactul măsurilor întreprinse că către autorităţi în vederea executării hotărârilor CEDO în care reflectă cele mai relevante constatări ale Raportului Comitetului pentru prevenirea torturii şi a tratamentelor inumane sau degradante (CPT), readuce în vizor remarcile Ombudsmanului cu privire la condiţiile dezastruoase ale Penitenciarul nr. 13 de detenţie preventivă şi prezintă date statistice oferite de Departamentul Instituţiilor Penitenciare (DIP) cu privire la capacitatea penitenciarului, calitatea şi cantitatea produselor alimentare, precum şi numărul de persoane arestate.

Comunicarea a fost expediată Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei care este responsabil de supravegherea executării hotărârilor CEDO de către statele membre. De asemenea, constatările au fost prezentate la 8 noiembrie, în cadrul unei dezbateri publice la care au participat reprezentanţi ai DIP, membri ai Comisiei parlamentare privind drepturile omului şi relaţii interetnice şi Comisiei juridice, numiri şi imunităţi, consultanţi ai Oficiului Avocatul Poporului, reprezentanţii Amnesty Internaţional dar şi delegaţi ai comunităţii donatorilor.

CRJM a solicitat autorităţilor moldoveneşti să construiască un nou penitenciar în Chişinău care va înlocui Penitenciarul nr. 13, iar până la finisarea construcţiei să ia măsuri necesare pentru a reduce suprapopularea penitenciarului. Acest lucru se poate face prin extinderea practicii de aplicare a măsurilor non-privative de libertate şi transferul deţinuţilor condamnaţi de la Penitenciarul nr. 13 în alte penitenciare. Să mărească substanţial fondurile alocate pentru hrana deţinuţilor. Să introducă un remediu intern restaurator şi compensator eficient pentru detenţia în condiţii proaste.

Solicitările CRJM sunt motivate de cele peste 15 hotărâri pe cauzele pierdute de către Moldova la CEDO. În grupul de cauze Ciorap, care include 14 hotărâri, CEDO a constatat că problemele de bază în ceea ce priveşte condiţiile de detenţie în Penitenciarul nr. 13 sunt suprapopularea extremă, în cauza Arseniev-1.3 m2 per persoană. Condiţii sau igiena nesanitară, în cauza Ciorap, insectele parazitare, prezenţa murdăriei, lipsa paturilor, prezenţa rozătoarelor, lipsa ventilaţiei corespunzătoare şi a accesului la lumina zilei. Insuficienţa şi calitatea proastă a hranei servite. În cauza Ciorap, reclamantul a descris raţia sa alimentară pentru o zi ca fiind formată din 100 de grame de terci din ovăz cu apă, servit de două ori pe zi, şi o supă compusă în mare parte din apă la prânz şi 400 de grame de pâine pentru întreaga zi.

Totodată CEDO a constatat că legislaţia moldovenească nu dă dreptul instanţelor de judecată sau oricărui organ administrativ care examinează o plângere să dispună îmbunătăţirea imediată a condiţiilor de detenţie a unei persoane, îmbunătăţire care depinde de alocarea resurselor de la bugetul de stat.

La 21 octombrie 2013, Guvernul Republicii Moldova a prezentat Planul de Acţiuni pentru executarea hotărârilor în grupul de cauze Becciev, Ciorap şi Paladi care prevedea îmbunătăţirea legislaţiei în domeniul sistemului penitenciar şi a condiţiilor de detenţie, sporirea finanţării sistemului penitenciar, revizuirea modului şi practicilor existente in procesul de aplicare a măsurilor de arest preventiv pentru a reduce numărul persoanelor arestate, precum şi introducerea unei căi eficiente de recurs pentru condiţiile proaste de detenţie.

Până în prezent doar câteva din aceste măsuri au fost puse în aplicare, impactul lor însă fiind nesemnificativ. Dimpotrivă, în comparaţie cu anul 2013, suma alocaţiilor pentru hrana deţinuţilor a scăzut, în timp ce numărul deţinuţilor plasaţi în penitenciare a crescut. Mai mult decât atât, comparativ cu anul 2013, rata de admitere a demersurilor de aplicare a arestului preventiv s-a majorat.

Notabil este faptul că, la 7 septembrie 2016, şi Amnesty Internaţional - Moldova a efectuat o vizită de monitorizare în Penitenciarul nr. 13 şi a constatat că unele celule erau suprapopulate, echipamentul sanitar era murdar, iar sistemul de aerisire era disfuncţional, în timp ce alte celule erau recent renovate pe banii deţinuţilor şi aveau frigider, aparate TV, geamuri şi cuptoare cu microunde. Amnesty Internaţional - Moldova a cerut Guvernului să închidă Penitenciarul nr. 13 deoarece a scăzut cu mult sub standardele internaţionale privind condiţiile de detenţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe