Experţi: Dodon trebuie să fie cercetat penal pentru instigare la separatism

Liderul Socialiştilor din R. Moldova, Igor Dodon
Liderul Socialiştilor din R. Moldova, Igor Dodon (shok.md)

Liderul Partidului Socialiştilor (PSRM), Igor Dodon, care a câştigat alegerile legislative din Republica Moldova, s-a aflat la sfârşitul săptămânii trecute într-o vizită la Moscova, împreună cu fostul premier Zinaida Greceanîi şi fostul ambasador moldovean la Moscova, Andrei Neguţă. Cei trei lideri ai PSRM au avut întrevederi cu adjunctul ministrului rus de Externe, Grigori Karasin.

În timpul recentei vizite la Moscova, Igor Dodon a declarat pentru mass-media din Rusia că Republica Moldova va dispărea ca stat, dacă va continua parcursul european. El a mai afirmat că Transnistria, unitatea teritorial autonomă Găgăuzia, dar şi raioanele de Nord se vor orienta către Rusia, iar câteva raioane din centrul Moldovei se vor alipi la România şi astfel Republica Moldova va dispărea ca stat, scrie adevărul.md.

Remarcile sale au fost comentate pe larg, iar în opinia mai multor experţi Dodon trebuie să fie cercetat penal pentru declaraţiile sale de instigare la separatism, care pun în pericol securitatea Republicii Moldova, transmite IPN.

Astfel, Victor Juc, director-adjunct al Institutului de Cercetări Juridice şi Politice al Academiei de Ştiinţe, îndeamnă organele abilitate de drept să pornească urmărirea penală pe marginea declaraţiilor instigatoare ale lui Igor Dodon.

„Liderul socialist în loc să facă ceva bun pentru popor, după cum afirmă pe la televiziuni, el face totul împotriva acestei ţări. Prin declaraţiile şi acţiunile sale, Igor Dodon este un tip periculos. Structurile de securitate ale statului ar trebui să ia atitudine şi să nu le fie frică că vor fi criticate în Est sau în Vest că ar persecuta un politician. Securitatea naţională este mai presus”, a declarat Juc, citează adevărul. md.

Expertul în drept internaţional, Vitalie Gamurari, consideră că declaraţiile liderului PSRM constituie elementele unei infracţiuni. Potrivit acestuia „declaraţiile lui Igor Dodon sunt periculoase pentru securitatea statului. Dodon nu numai că este agresiv, dar nu respectă cel puţin principalele reguli ale acestui stat”. Şi preşedintele Uniunii Veteranilor de pe Nistru, Eduard Maican crede că organele de drept ar trebui să ia atitudine faţă de declaraţiile liderului socialist.

La rândul său analistul media Cristian Tabără susţine că declaraţiile lui Dodon sunt „lecţii pe care le învaţă la Kremlin, apoi le tirajează în Republica Moldova”.

Reamintim că Partidul Socialiştilor a câştigat alegerile legislative desfăşurate în Republica Moldova cu 20,51 la sută din voturi şi va deţine 25 de mandate în viitorul Parlament, în timp ce partidele proeuropene (PLDM, PD şi PL) au reuşit să-şi asigure 55 de mandate dintre cele 101 ale Parlamentului de la Chişinău.