Experţi din RM: Întreprinderile mici şi mijlocii întâmpină dificultăţi majore

Autorităţile moldovene ar trebui să adopte o nouă abordare faţă de IMM-uri pentru a le transforma într-un adevărat motor de creştere economică, afirmă experţii de la Centrul de Politici şi Reforme.
Producţie agricolă din R. Moldova
Producţie agricolă din R. Moldova (facebook.com)

Echipa Centrului de Politici şi Reforme (CPR) din R. Moldova susţine că antreprenorii din domeniul comerţului cu amănuntul, construcţiei şi din sectoarele prestatoare de servicii de cazare şi alimentaţie publică, din Leova, Cahul şi localitatea Crihana Veche cu care au discutat recent atenţionează că dificultăţile cu care se confruntă întreprinderile mici şi mijlocii, indiferent de regiune şi domeniu de activitate, rămân a fi procedurile confuze, contradictorii şi birocratizate, presiunea fiscală, cererea în descreştere şi lipsa forţei de muncă (calificate şi necalificate).

”Conform datelor BNS, în 2016 – IMM-urile reprezentau 98,7 % din totalul întreprinderilor din R. Moldova. Cu toate acestea, contribuţia lor la PIB a fost destul de modestă (32 %) în comparaţie cu ţările dezvoltate, unde indicele respectiv este aproape dublu”, menţionează experţii.

Cifrele menţionate, cuplate cu discuţiile pe care le-au avut cu antreprenorii moldoveni, demonstrează în opinia CPR, că este necesară o nouă abordare în raport cu sectorul IMM-urilor din partea autorităţilor de la Chişinău. O abordare ce ar crea premisele necesare pentru transformarea lui într-un adevărat motor de creştere economică.

A doua săptămână consecutiv echipa CPR Moldova se deplasează în teritoriu pentru a discută cu antreprenori din diverse regiuni ale Republicii Moldova. Scopul final este identificarea barierelor comune în activitatea de întreprinzător, care sfidează dezvoltarea afacerilor la nivel local şi elaborarea unor recomandări concrete menite să îmbunătăţească condiţiile mediului de afaceri din ţară.