Experţi despre votul uninominal: Un şir de minciuni îngrămădite şi ambalate foarte frumos

După ce liderul PD, Vlad Plahotniuc a lansat iniţiativa de trecere la votul uninominal, cei mai mulţi şi-au îndreptat atenţia anume asupra acestui subiect, însă analistul politic, Oazu Nantoi menţionează că problema principală a moldovenilor este, până la urmă, furtul miliardului.
Secţiile de vot din Republica Moldova.
Secţiile de vot din Republica Moldova. (captură.)

La începutul săptămânii trecute, liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, a anunţat că în curând va fi supusă în Parlament, iniţiativa acestuia de modificare a sistemului electoral, pentru a fi înlocuit cu votul uninominal. După cum era de aşteptat, această iniţiativă a fost dur criticată de analişti precum şi de deputaţii din actualul Parlament. Cei mai mulţi sunt împotriva acestei modificări, iar cei care declară că ar vota pentru modificarea sistemului electoral, spun că în prezent, Moldova nu este pregătită pentru a alege prin vot uninominal.

„Eu personal sunt pentru votul uninominal, dar trebuie s-o percepem din punct de vedere strategic. Rezultatele care au fost obţinute în Găgăuzia ne demonstrează că Republica Moldova încă nu este gata pentru a purcede la astfel de sistem. Noi avem exemple foarte multe când puterile oligarhice în lume, câştigă anume pe baza votului uninominal. Noi vedem exemplu celor 28 de deputaţi care au trecut pe listele diferitor partide (foşti comunişti şi liberali-democraţi care au aderat la fracţiunea parlamentară PDM – n.r.), practic avem un Parlament uninominal deja”, a afirmat Adrian Lebedinschi, deputat PSRM în actuala legislatură a Parlamentului de la Chişinău, adăugând că am putea să „ne trezim că populaţia îşi va da votul pentru persoane, probabil în care au încredere, dar a doua zi vom avea iarăşi o majoritate pestriţă”.

În context, analistul politic, Victor Ciobanu a ţinut să vorbească şi el despre „partidul celor 28 uninominali care sunt în actualul Parlament. Sunt 28 de deputaţi care au trecut pe lista altor partide, cu alte programe, sub alte lozinci, sub alte platforme electorale. Acum cred că unicul punct din programul lor este să susţină guvernarea”.

„Sunt un şir de minciuni îngrămădite, ambalate foarte frumos în spatele cărora se situează un singur scop bine determinat, PD care actualmente este partidul principal de guvernare, în realitate, în sistemul electoral actual nu trece la viitoarele alegeri parlamentare prin votul proporţional. Are un rating la ultimul sondaj de 2,7% şi atunci el va face tot posibilul să schimbe regula jocului în timpul jocului pentru a se menţine această guvernare”, a subliniat Ciobanu, în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră”, de la Jurnal TV.

Fostul deputat în Parlamentul RM, Alexandr Petcov, ex-deputat comunist, consideră că prin lansarea acestei iniţiative, de modificare a sistemului electoral, Plahotniuc „îşi face mendrele”. „Eu sunt sigur că dânsul stă şi aplaudă, văzând zeci de opinii, articole, emisiuni, „e bun sau prost respectivul sistem”, a comentat Petcov.

În opinia fostului membru PCRM, sistemul uninominal, la fel ca şi sistemul proporţional îşi are plusurile şi minusurile sale în orice ţară. Acesta a ţinut să amintească celor „care în anii 90 se ocupau cu rachet, vânzarea de fete, sau cu crima organizată, că în anul 1993, atunci când a fost introdus sistemul proporţional, pe liste, el n-a fost inventat pur si simplu din senin. Au fost nişte recomandări destul de importante din străinătate care au luat în considerare conflictul armat de pe Nistru din 1992. Cea mai importantă verigă în tot acest sistem - „R. Moldova este o singură circumscripţie”. Nu există alt sistem potrivit pentru Republica Moldova în condiţiile în care conflictul încă nu a fost aplanat până la urmă”.

Analistul politic Oazu Nantoi, director de programe la IPP consideră că problemele principale cu care se confruntă în prezent cetăţenii şi statul, nu ţin de modificarea sistemului electoral. „Miliardul furat, miliard furat rămâne, noi suntem împovăraţi cu retrocedarea acestui miliard, despre funcţionarea justiţiei şi a procuraturii moldoveneşti se poate vorbi doar în stil sarcastic”, a mărturisit Nantoi.

Pentru a calma apele şi a susţine declaraţiile făcute de Vlad Plahotniuc pe 6 martie, prim-ministrul Pavel Filip a afirmat că deocamdată „nu a fost înaintat proiectul de lege. Urmează să fie înregistrat în zilele următoare. Trebuie să luaţi în calcul că preşedintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc a prezentat această intenţie politică. Pentru a pune capăt tuturor speculaţiilor care s-au pornit astăzi în societate urmează să fie discutată, consultată şi să fie adusă în cadrul constituţional”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe