Experţi: Avionul MH-17 a fost doborât de o rachetă aer-aer şi terminat cu artilerie de calibru 30 mm

Rămăşiţele cursei Malaesia Airlines, MH17, doborâtă pe 17.07.2014 deasupra Ucrainei de o rachetă. Toate cele 295 persoane aflate a bord au fost ucise.
 
Rămăşiţele cursei Malaesia Airlines, MH17, doborâtă pe 17.07.2014 deasupra Ucrainei de o rachetă. Toate cele 295 persoane aflate a bord au fost ucise.   (DOMINIQUE FAGET/AFP/Getty Images)

Avionul Boeing MH-17 care s-a prăbuşit în estul Ucrainei, la mijlocul lunii iulie, ar fi putut fi doborât de o rachetă aer-aer şi de focuri de artilerie lansate de avionul de vânătoare Su-25, care îl urmărea „din umbră”, a anunţat, miercuri, The New Straits citând experţii.

Experţii cred că zborul MH-17 a fost doborât de o rachetă aer-aer lansată de un avion militar şi apoi a fost distrus complet de o salvă de artilerie de calibru 30 mm, potrivit ziarului.

Potrivit experţilor, dacă ipoteza este adevărată, asta ar explica găurile de gloanţe din unele secţiuni ale fuzelajului avionului MH-17.

„Unele [secţiuni] prezentau tipare de impact specifice schijelor provenite de la detonarea unui focos de proximitate în timp ce altele prezentau urme grupate mult mai precis corespunzătoare unui tir de artilerie. Analizăm această informaţie”, a declarat una din surse, adăugând că va fi necesară o analiză mai detaliată a pieselor avionului pentru a confirma această teorie care a ieşit la iveală.

Potrivit acestei noi teorii, racheta ghidată de căldură s-ar fi îndreptat către partea cea mai fierbinte a motoarelor aeronavei. Aceste afirmaţii exclud versiunea precedentă potrivit căreia avionul a fost doborât de sistemul de rachete BUK (NATO: SA-11 Gadfly).

„Un BUK-M1, cu focosul său de 70 de kilograme, ar fi fost de ajuns să doboare avionul fără să fie nevoie să-l mai termine cu armele”, au precizat sursele.

Avionul de vânătoare Suhoi Su-25 (NATO: Frogfoot) ajunge la o altitudine maximă de aproximativ 7.620 de metri şi are un tun, instalat intern, de calibru 30 mm pentru atacurile anti-blindaj, potrivit rapoartelor. Boeing-ul civil se deplasa la o altitudine de peste 10.000 de metri.

„Su-25 ar fi operat la unghiul extrem al ariei sale de acoperire dar acest lucru este posibil în totalitate”, au adăugat sursele.

La cinci zile după prăbuşire, ministrul rus al Apărării a anunţat că „în umbra” avionului MH-17 se afla un avion de producţie rusă, Suhoi Su-25, care era operat de Forţele Aeriene Ucrainene.

Prezenţa avionului de vânătoare ucrainean poate fi confirmată prin intermediul capturilor video efectuate de centrul de monitorizare Rostov, potrivit generalului rus, Andrei Kartalov, şeful Directoratului Operaţiuni Principale al Comandamentului forţelor militare ruse.

Analiza ministerului cu privire la zborul MH-17 a arătat că sistemul de control aerian al traficului a observat o deviere de 14 kilometri, de la coridorul prestabilit, a rutei de zbor a avionului în interiorul spaţiului aerian ucrainean, în timp ce îşi menţinea altitudinea desemnată de 10.000 de metri.

Devierea rutei de zbor s-ar fi putut efectuat numai sub direcţionarea controlorilor de trafic aerian ai Ucrainei. În timp ce avionul MH-17 se afla în aer, sistemele de radar ruse au detectat în zonă şi „activitatea” Forţelor Aeriene Ucrainene.

Casetele cu înregistrările transmisiei aer-sol dintre MH-17 şi controlorii de trafic aerian ai Ucrainei au fost confiscate de Serviciul de Securitate Ucrainean în ziua prăbuşirii avionului şi nu au fost puse la dispoziţia investigatorilor.

Rapoartele media au anunţat, anterior, că informaţiile furnizate de cutiile negre ale avionului Boeing, care nu au fost publicate până acum, arată că aparatul de zbor a fost deteriorat de mai multe fragmente ale unei rachete.