Experţi avertizează UE: drepturile roboţilor încalcă drepturile omului

Robotul Sophia
Robotul Sophia (Getty Images)

Experţi de top în robotică şi inteligenţă artificială au avertizat Comisia Europeană că proiectele de a acorda roboţilor statut juridic sunt “absurde şi nu sunt pragmatice”, precizând că o astfel de măsură ar putea duce la încălcarea drepturilor omului, potrivit Euronews.

Într-o scrisoare deschisă, peste 150 de experţi în robotică, inteligenţă artificială, drept, ştiinţe medicale şi etică au avertizat Comisia Europeană să nu aprobe propunerea care prevede un statut juridic special de “persoane electronice” celor mai sofisticaţi şi autonomi roboţi.

“Crearea unui statut juridic de ‘persoană electronică’ ar fi ideologică, absurdă şi nu ar fi pragmatică”, se susţine în scrisoare.

Grupul a precizat că propunerea, care a fost aprobată printr-o rezoluţie a Parlamentului European anul trecut, are la bază o percepţie a roboţilor “distorsionată de ştiinţifico-fantastic şi de anunţuri senzaţionale recente în presă”.

“Dintr-o perspectivă etică şi juridică, crearea unei personalităţi juridice roboţilor este nepotrivită”, au susţinut experţii, explicând că acest pas ar putea duce la încălcarea legilor privind drepturile omului.

Experţii au afirmat că Europa ar trebui să creeze reguli pentru robotică şi inteligenţă artificială care să stimuleze inovaţia, dar care să ia în considerare şi “impactul psihologic şi etic asupra societăţii”.

“Beneficiul întregii omeniri ar trebui să prezideze cadrul reglementărilor UE în materie de robotică şi inteligenţă artificială”, se mai susţine în scrisoare.

Rezoluţia Parlamentului European, care subliniază faptul că roboţii trebuie să servească umanitatea şi că nu pot fi folosiţi pentru a provoca daune, face parte din eforturile blocului de a se pregăti pentru progrese majore în domeniul tehnologiei.

“Omenirea se află în pragul unei ere în care roboţi, androizi tot mai sofisticaţi şi alte manifestări ale inteligenţei artificiale par să fie pregătiţi să dezlănţuie o nouă revoluţie industrială, care probabil nu va lăsa neatins niciun strat al societăţii. Astfel, este important ca toate implicaţiile acestui lucru să fie luate în considerare de către legislativ”, potrivit textului rezoluţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe