Expert ucrainean: Prin bani şi propagandă, Kremlinul va influenţa alegerile din Moldova

În opinia expertului ucrainean, M. Samus, factorii Kremlinului pot influenţa rezultatul electoralei din Moldova prin „războiul hibrid” dus de Rusia împotriva Chişinăului prin intermediul propagandei şi a interesării economice a elitelor locale.
Parlamentul R. Moldova
Parlamentul R. Moldova (Epoch Times România)

Potrivit report.md, în contextul viitoarelor alegeri prezidenţiale, directorul adjunct al Centrului pentru Armată Conversie şi studii de dezarmare din Kiev, Mihail Samus, susţine că, dacă fostul KGB-ist şi actualul preşedinte rus, Vladimir Putin, ajută o persoană , o face condiţionat, iar acelei persoane i se va pune numaidecât în faţă o misiune. El este montat să acţioneze prin „operaţiuni speciale”.

”Din experienţa Ucrainei pot să vă spun că, atunci când Viktor Ianukovici a câştigat alegerile cu suportul Rusiei, la Kiev a venit imediat Dmitri Rogozin şi a vizitat mai multe întreprinderi. Şi spunea deschis: noi vrem asta şi asta”.

Deşi Federaţia Rusă se confruntă în prezent cu unele probleme economice, moldovenii nu trebuie să creadă că Moscova nu se va implica în electorala prezidenţială din Moldova.

”Într-adevăr, Rusia trece printr-o perioadă dificilă din punct de vedere financiar, dar, pentru a influenţa alegerile din Moldova şi alte ţări din regiune, fiţi siguri că s-au pus bani de-o parte. De obicei, în astfel de scopuri, sunt atrase fonduri de la oamenii de afaceri conectaţi la Kremlin. Aşa s-a întâmplat în Ucraina”, a adăugat Mihail Samus, potrivit sursei citate.

Expertul ucrainean menţionează că, situaţia din Moldova este agravată şi de „războiul hibrid” dus de Rusia contra Chişinăului prin intermediul propagandei. Presiunile mediatice ale Federaţiei Ruse împotriva Moldovei au crescut după ce organele de anchetă de la Chişinău au dezvăluit spălarea a 20 miliarde de dolari, aşa-numita „spălătorie rusească” şi au început anumite acţiuni concrete în ceea ce priveşte furtul miliardului de dolari din sistemul bancar moldovenesc.

„Sunt convins că scandalul legat de „spălătoria rusească” are legătură cu războiul propagandistic pe care Rusia îl duce în Moldova. Dar Rusia nu şi-ar fi putut radicaliza acţiunile în acest război fără suportul elitelor locale. Iar factorul determinant a fost interesarea economică a acestor elite locale de către anumite grupări de la Moscova”, a notat Mihail Samus.

Notabil este faptul că, în perioada 4-5 octombrie, vicepremierul Federaţiei Ruse, Dmitri Rogozin, îşi anunţase venirea la Chişinău, însă, din „motive tehnice” a amânat-o. Acesta s-a aflat într-o vizită de lucru în Moldova unde s-a întâlnit, marţi, 11 octombrie, cu ministrul moldovean al Economiei, Octavian Calmâc, pentru discuţii pe marginea „foii de parcurs” de refacere a relaţiilor comerciale moldo-ruse.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe