Expert: SUA are un nou plan în Balcani pentru a accelera integrarea euro-atlantică a regiunii

Trupele americane în timpul marşului tactic  Dragoon Ride II în apropiere de Daugavpils, Letonia, 6 iunie 2016.
Trupele americane în timpul marşului tactic Dragoon Ride II în apropiere de Daugavpils, Letonia, 6 iunie 2016. (Captură Foto)

Noua strategie a Washingtonului pentru Balcani, dezvăluită săptămâna trecută, urmăreşte o implicare mai activă în problemele regionale, a declarat o sursă din Balcani pentru Kommersant. “Problema este, de fapt, o revenire în Balcani după un deceniu de prezenţă în mare parte intermitentă, regiunea fiind controlată în totalitate de UE, care se confruntă la rândul ei cu o criză. Acesta este de asemenea un răspuns la încercările unor jucători extraregionali, în special Rusia, împreună cu China şi Turcia, de a-şi creşte influenţa în zonă. Noua strategie este de a accelera integrarea euro-atlantică a regiunii.

Noua strategie americană pentru Balcani, dezvoltată de think tank-ul US Atlantic Council şi prezentată săptămâna trecută în Washington, are trei aspecte cheie, şi anume, prezenţa permanentă a Statelor Unite în regiune, reconcilierea cu Serbia şi medierea activă în rezolvarea disputelor regionale.

În plus, noua viziune a stârnit interesul Serbiei, unde preşedintele Aleksandar Vucic a declarat că prezentarea acesteia reprezintă o “chestiune importantă”. Între timp, o sursă a Kommersant apropiată de guvernul sârb a precizat că unele prevederi “recunosc importanţa Serbiei în regiune şi respectă dorinţa liderilor de a avea relaţii de parteneriat cu SUA”.

Potenţiala sferă pentru implementarea celui de-al treilea aspect al strategiei americane este evidentă – a se urma normalizarea relaţiilor dintre Serbia şi Kosovo şi soluţionarea impasului dintre Grecia şi Macedonia, potrivit unor surse diplomatice intervievate de publicaţie. “Americanii şi-ar putea exercita influenţa asupra Pristinei pentru a o încuraja să pună în aplicare acorduri cu Belgradul intermediate de UE, în special acele acorduri privind crearea comunităţii municipalităţilor sârbe în Kosovo, care va accelera normalizarea relaţiilor”, a explicat una dintre surse. “Se aşteaptă de asemenea ca SUA să ajungă la o înţelegere cu Grecia privind soluţionarea problemei legate de numele Macedoniei, lucru care va face posibil ca Skopje să se alăture NATO în următorii doi sau trei ani”.