Expert: Obligarea moldovenilor din diasporă să achite poliţa medicală este o măsură discriminatorie

Dosarul Diaspora
Dosarul Diaspora (privesc.eu)

Politologul Dionis Cenuşă consideră că este discriminatoriu să restricţionezi accesul moldovenilor în ţară dacă aceştia nu au achitat obligatoriu poliţa pentru asistenţă medicală, iar această încălcare poate avea implicaţii serioase în respectarea drepturilor omului.

Acesta atenţionează că legislaţia care conferă Comisiei Situaţii Excepţionale competenţe largi este foarte specifică în raport cu restrângerea drepturilor omului.

„Este adevărat că autorităţile pot aplica restricţii, inclusiv pe partea modalităţii cum cetăţenii moldoveni pot reveni în ţară. Dar, totodată, legea spune clar că restrângerile nu trebuie să implice discriminarea persoanelor după o serie de criterii, inclusiv cel al originii sociale (art. 5, Legea nr. 212 din 24.06.2004 privind regimul stării de urgenţă, de asediu şi de război)”, scrie analistul pe contul său de Facebook.

Expertul precizează că decizia din 31 martie a Comisiei Situaţii Excepţionale prin care s-a introdus obligaţia de achitare pentru asistenţa medicală, în mod automat produce efecte asupra persoanelor ce sunt obligate să revină în ţară, deoarece sunt emigranţi economici.

„Aşadar, masura adoptată are efect discriminatoriu pe principiul de origine socială, pentru că sunt targhetaţi emigranţii moldoveni şi, totodată, pentru că aceştia ar putea fi în lipsă de resurse financiare la revenirea în ţară”, a adăugat politologul.

În concluzie, Dionis Cenuşă menţionează că măsurile adoptate trebuie corectate „deja astăzi pentru a nu intra în câmp de ilegalitate ulterior, întrucât legea interzice Comisiei Situaţii Excepţionale orice tip de discriminare sau restrângeri ale drepturilor omului”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe