Expert în securitate al Google susţine că infracţiunea cibernetică a devenit o afacere bănoasă

(Sean Gallup / Getty Images)

Un expert în securitate care lucrează pentru gigantul american Google a declarat pentru Business Insider că, în prezent, în spatele hackingului se află mulţi bani, adăugând că infractorii cibernetici devin tot mai buni datorită acestui factor.

Înainte ca Google să îl angajeze în funcţia de inginer în securitate pentru browserul său Chrome în 2009, Justin Schuh a lucrat pentru IBM, NSA şi în 1996 pentru Marina americană.

Schuh susţine că în urmă cu mai mulţi ani, şi chiar până în 2009, existau mulţi “hacktivişti”, sau mai bine zis hackeri care doreau să ajungă în centrul atenţiei sau să dovedească ceva. Acei oameni încă există, doar că acum există o nouă generaţie de hackeri.

Conform expertului Google, infracţiunile cibernetice reprezintă acum o afacere foarte mare, adăugând că hackerii încearcă să construiască botnet-uri puternice pentru a vinde accesul la ele pentru desfăşurarea de atacuri de tip “denial of service” sau pentru a le folosi cu scopul canalizării de spam-uri.

Mary Meeker, un nume răsunător în domeniul Internetului, a declarat că atacurile cibernetice devin tot mai mari şi mai rapide şi că, în acelaşi timp, piaţa hackerilor ce îşi oferă serviciile este de asemenea în creştere. Meeker consideră că acum este mai uşor ca niciodată să găseşti oameni care îşi oferă serviciile online, care deseori sunt ilegale.

În prezent, a devenit destul de uşor să angajezi pe cineva să hackuiască un cont de Gmail sau Facebook sau să blocheze un anumit website.

Schuh a avertizat internauţii care folosesc Chrome să fie atenţi la plug-in-urile străine, deoarece de-a lungul anilor a observat o creştere a cazurilor de înşelare a utilizatorilor, care sunt împinşi să descarce lucruri pe care în mod normal nu ar trebui să le descărce.

Din fericire, sumele tot mai mari de bani din spatele infracţiunilor cibernetice au atras la rândul lor sume tot mai mari de bani investite în prevenirea acestor infracţiuni.

La nivel mondial, cheltuielile pentru securitatea informaţiilor au crescut la 71,1 miliarde USD în 2014 şi vor creşte cu 8,2% la 76,9 miliarde USD în 2015, susţine Business Insider.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.