Expert-Grup: R. Moldova este una dintre cele mai corupte şi sărace ţări din regiune

Cea mai periculoasă formă a corupţiei din R. Moldova este „corupţia mare”, totodată ţara ar avea una dintre cele mai scăzute moralităţi fiscale din regiune, susţin experţii de la Expert-Grup.
Nu aveţi dreptul la corupţie.
Nu aveţi dreptul la corupţie. (atitudini.wordpress.com)

Centrul Analitic Independent Expert-Grup constată că, deşi corupţia este unul dintre cele mai discutate subiecte în Republica Moldova, în societate lipseşte o înţelegere clară a riscurilor acestui fenomen. Problema corupţiei a fost mereu laitmotivul platformelor electorale ale partidelor politice, programelor de guvernare şi al strategiilor de ţară ale partenerilor de dezvoltare a Moldovei existând un consens larg că aceasta este o problemă fundamentală de dezvoltare a ţării. În pofida acestui fapt, în mod paradoxal, sondajele de opinie în rândul populaţiei nu confirmă acest lucru.

”Conform ultimei ediţii a Barometrului de Opinie Publică (aprilie 2017), în topul îngrijorărilor moldovenilor a fost sărăcia (40,3% din respondenţi au afirmat că sunt îngrijoraţi în primul rând anume de sărăcie), fiind urmată de preţuri (17,3%), şomaj (11,1%), viitorul copiilor (9,9%) şi, abia pe locul cinci, corupţia (8,6%)”, menţionează experţii, potrivit unui comunicat.

Expert-Grup comentează că existenţa discrepanţei paradoxale se datorează faptului că oamenii sunt preocupaţi în primul rând de problemele care le afectează situaţia materială în cel mai palpabil mod şi nu percep în mod clar că, în special, corupţia sistemică este cauza acestora.

În al doilea rând, în mod tradiţional, în rândul societăţii persistă o anumită toleranţă faţă de fenomenul corupţiei (conform unui sondaj reprezentativ efectuat la comanda Expert-Grup în 2014, Moldova ar avea una dintre cele mai scăzute moralităţi fiscale din regiune). În ambele cazuri, economiştii constată lipsa înţelegerii clare în rândul populaţiei din R. Moldova privind pericolul şi gravitatea problemei corupţiei.

În concluzie, experţii atenţionează că cea mai periculoasă formă a corupţiei din R. Moldova este „corupţia mare”. Aceasta constă în delapidări/furturi majore din bugetul de stat, spălare de bani sau capturarea instituţiilor statului de interese obscure. Fraudele bancare descoperite în 2014 care s-au soldat cu decapitalizarea sectorului bancar cu circa 12% din PIB, deprecierea monedei naţionale şi creşterea îndatorării statului cu circa 14 miliarde lei, a avut la bază toate elementele necesare corupţiei mari din sectorul bancar şi cel public.

Potrivit publicaţiei Expert-Grup, R. Moldova este una dintre cele mai corupte şi, în acelaşi timp, sărace ţări din regiune. La capitolul Indicelui percepţiei corupţiei 2016, elaborat de Transparency International, Moldova a ocupat locul 123 din 176 ţări analizate, situându-se în acelaşi grup de ţări cu Sierra Leone, Paraguai, Mexico, Laos, Honduras, Djibuti şi Azerbaidjan. Mai mult decât atât, pe parcursul ultimilor ani, ţara a regresat constant la acest capitol.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe