Expert Grup: În R. Moldova, inegalităţile dintre tineri şi adulţi rămân destul de mari

Tineri din R. Moldova
Tineri din R. Moldova (facebook.com/mecc)

În ultimii ani, în Republica Moldova decalajele dintre tineri şi adulţi au demonstrat o tendinţă uşoară de diminuare în mai multe domenii, dar inegalităţile dintre aceste două grupuri rămân destul de mari, constată Expert-Grup, menţionând că cele mai mari decalaje se atestă în domeniul sănătăţii, criminalităţii şi participării în procesele decizionale/politice.

Iurie Morcotîlo, economist în cadrul Expert-Grup a declarat că un astfel de reper statistic precum „Indicele de Tineret” este important, întrucât progresul tinerilor poate fi mai lent decât al adulţilor şi ar necesita intervenţii de politici pentru promovarea intereselor acestora.

Potrivit unui comunicat, expertul de la Fondul Naţiunilor Unite pentru Populaţie Ion Donea a notat că „Indicele de Tineret” a coborât valoric de la 0,60 în 2015 la 0,54 în 2018, ceea ce indică diminuarea nivelului de inegalitate dintre tineri şi adulţi. Cu toate acestea, evoluţia anumitor domenii cum sunt participarea în procesele decizionale şi politice, sănătatea şi criminalitatea relevă tendinţe îngrijorătoare.

„Indicele de Tineret” realizat de către Centrul Analitic Independent Expert-Grup mai arată că tinerii participă cu mult mai puţin decât adulţii în procesele politice şi decizionale la nivel local, inegalitate cauzată de scăderea numărului de tineri votanţi la ultimul scrutin electoral local, numărul alegătorilor din acest grup de vârstă micşorându-se cu 32% în 2019 faţă de 2015.

De cealaltă parte, numărul alegătorilor maturi s-a majorat cu 23%. Deşi la alegerile locale din 2019, ponderea consilierilor tineri s-a majorat până la 15,4% din totalul consilierilor locali aleşi, faţă de 10% în 2015, decalajul dintre tineri şi maturi la capitolul participării depăşeşte semnificativ progresul înregistrat de prezenţa tinerilor în consiliile locale.

De asemenea, progresele înregistrate în ultimii ani pe piaţa muncii pot să ţină doar de conjunctura economică şi şocul economic cauzat de COVID-19 o săşi vor lovi mai puternic tinerii.