Expert FUMN: ”Economia R.Moldova nu poate să susţină nici statul propriu-zis” (video)

”Cu structura economică actuală, R.Moldova nu poate susţine un stat, iar acesta nu poate să supravieţuiască”, a explicat Petrişor Peiu, expert în economie la FUMN, în cadrul dezbaterii ”Republica Moldova – Ultima noapte de iluzii, întâia zi de realism”.
Petrişor Gabriel Peiu
Petrişor Gabriel Peiu (Florin Chirila/Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

Economistul a arătat că până acum statul moldovean a supravieţuit în primul rând datorită remitenţelor (banii trimişi acasă de moldovenii care lucrau în Federaţia Rusă sau în Occident), dar şi a fondurilor nerambursabile alocate de donori (partenerii de dezvoltare) şi a creditelor acordate de BERD şi BEI.

Ca urmare a delapidării unor sume mari din sistemul bancar însă, partenerii de dezvoltare şi-au sistat programele de asistenţă financiară. În plus, remiterile au scăzut cu 30%, în primele nouă luni din 2015, ceea ce a afectat şi mai mult situaţia economică din R.Moldova, deja complicată de faptul că miliardul furat reprezenta două treimi din bugetul Republicii.

În opinia lui Peiu, singura soluţie ca R.Molova să supravieţuiască este să primească bani din exterior. El a arătat că ”a venit o misiune tehnică a FMI, a stat două săptămâni şi a plecat după ce a spus că banii pe care-i are Chişinăul nu-i ajung până la sfârşitul anului”.

Fondul nu va aloca bani pentru salvarea Moldovei decât după îndeplinirea unor precondiţii precum o conducere stabilă a Băncii Naţionale, reaşezarea tarifelor la utilităţi, adică o creştere a acestora, lichidarea celor trei bănci devalizate şi întoarcerea banilor la Banca Naţională a Moldovei.

Banca Naţională a dat bani către aceste trei bănci cu garanţia guvernului şi trebuie să-i primească înapoi. FMI spune că BNM nu poate să rămână cu 700 milioane de dolari în rezervă pentru că vor fi presiuni pe cursul de schimb”, a explicat Peiu.

În opinia sa, guvernul de la Chişinău este cu spatele la zid pentru că are de ales între intrarea în incapacitatea de plată şi măsuri dure nepopulare, care vor spori şi mai mult nemulţumirea populaţiei, şi care vor fi precondiţia semnării unui memorandum cu FMI.

Guvernul de la Chişinău este cu spatele la zid pentru că are de ales între intrarea în incapacitatea de plată şi măsuri care vor spori şi mai mult nemulţumirea populaţiei.

Referitor la ajutorul financiar acordat de România, expertul FUMN a subliniat că ”banii nu sunt disponibili mâine, ci trebuie făcută o lege în Parlament în acest sens şi găsiţi banii prin rectificare bugetară”. Totodată, el a avertizat că un împrumut fără condiţii şi în absenţa unui acord al Chişinăului cu FMI ar reprezenta o decizie eronată a Bucureştiului.

Petrişor Peiu a pledat pentru ”o expansiune economică a României în Republica Moldova, o abordare coordonată, unitară, pe termen lung şi cu resurse mari, nu numai pe dimensiunea investiţiilor, ci şi prin susţinerea comerţului şi a stimulării cumpărării de produse româneşti, programul ''Buy Romanian''.

Eu nu cred că trebuie să finanţăm proiecte ale Republicii Moldova. Nu este corect faţă de contribuabilul român să facem aşa ceva şi este posibil ca aceste proiecte să nu aibă multă consistenţă. Din cauza neîncrederii şi experienţei foarte proaste cu administrarea unor investiţii de către autorităţile R.Moldova, ar trebui să impunem ca această administrare să fie făcută de la Bucureşti, de entităţi româneşti. În niciun caz nu ar trebui să ne calăm pe nişte proiecte administrate de nişte oameni care au fost părtaşi la dispariţia miliardului”, a concluzionat Petrişor Peiu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe