Expert discuta datele de recensamant asupra saraciei copiilor

Un copil isi asteapta mama care face cumparaturi la pret redus intr-un magazin din Denver, Colorado.
Un copil isi asteapta mama care face cumparaturi la pret redus intr-un magazin din Denver, Colorado. (John Moore / Getty Images)

Datele oferite de Sondajul Comunitatii Americane (SCA) in 22 septembrie ofera o imagine mai clara asupra saraciei copiilor si a catastrofei economice curente din SUA. Descoperirile cheie indica faptul ca pe tot cuprinsul Americii – a avut loc o crestere a saraciei copiilor intre 2009 si 2010, cu o tendinta de urcare de la inceperea recesiunii in 2007.

“Saracia copiilor este masurata in SUA de un venit limita in bugetele familiilor”, a declarat Beth Mattingly, director la Institutul de Cercetare Casey din cadrul Universitatii New Hampshire, intr-un interviu prin telefon ". In 2010 o familie de 4 persoane, cu 2 adulti si 2 copii, este considerata la un nivel de saracie daca venitul lor este de sub 2.213 dolari.”

Intre 2009 si 2010, un numar suplimentar de 1 milion de copii s-a alaturat categoriei celor considerati a fi la nivelul saraciei federale, rezultand un numar total estimat de 15,7 milioane de copii saraci. Aceasta este o crestere estimata de 2,6 milioane de copii de la Marea Recesiune din 2007.

Estimarile pentru copiii loviti de saracie in orasele centrale reprezinta 29%, in timp ce estimarile din zonele rurale reprezinta 25%, acestea fiind semnificativ mai ridicate decat cele din zonele suburbane.

Un contrast chiar mai mare pentru copiii tineri cu varste de sub 6 ani arata 31% la nivelurile de saracie in orasele centrale si 30% in zonele rurale, fata de 19% existente in suburbii.

Este critic sa se inteleaga saracia pentru copiii sub 6 ani, deoarece copiii care sunt in aceasta situatie sunt expusi riscului pentru deficite educationale si probleme de sanatate, care pot afecta intregul curs al vietii lor.

Conform lui Mattinglu, “Saracia copilului este corelata in familiile unde nu exista salariati, cu parinti singuri sau cu parinti care au realizari educationale scazute sau minime”.

O alta descoperire arata ca saracia copiilor pare sa fie cea mai ridicata in sudul tarii, unde aproape unul din patru copii traiesc in saracie. In sud, saracia copiilor este chiar mai ridicata in zonele rurale si orasele centrale, apropiindu-se de 36%.

Rata saraciei copilului in zonele suburbane pentru cei care n-au ajuns la majorat este de 16,1% la nivel national. Ratele suburbane sunt chiar mai scazute in unele state, in special in Connecticut, Nebraska si New Hampshire.

Singurele doua state unde saracia copilului a scazut intre 2009 si 2010 sunt Hawaii si Illinois. Toate celelalte state nu au inregistrat scaderi sau au inregistrat cresteri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe