Expert din RM: Guvernul reîncepe aventura cu creditul rusesc. Discursul public din jurul acestuia va lucra în favoarea lui Dodon

Guvernul Chicu beneficiază de circumstanţele de criză sanitară şi economică, acordarea creditelor devenind mai facilă, deoarece pune un accent mai mic pe aspectele de guvernanţă, afirmă Dionis Cenuşă.
Dionis Cenuşă
Dionis Cenuşă (expert-grup.org)

Premierul Ion Chicu a declarat luni, după tradiţionala întâlnire cu preşedintele Dodon că miercuri va fi aprobată hotărârea Guvernului privind re-iniţierea negocierilor cu Federaţia Rusă privind acordarea împrumutului în valoare de 200 de milioane de euro.

Reîncepe aventura cu creditul rusesc, susţine politologul Dionis Cenuşă, menţionând că de această dată, guvernarea de la Chişinău vrea să înceapă procesul corect şi anume cu aprobarea Comisiei parlamentare de profil. „Rusia va reacţiona negativ, dacă este implicată într-un nou scandal legat de constituţionalitatea creditului.”

Expertul notează că nimeni nu are iluzii că creditul rusesc are tentă electorală. Amânarea acestuia până în ajunul alegerilor prezidenţiale din noiembrie ar putea avea efecte mai puternice decât oferirea lui în primăvară-vară.

„Indiferent de soarta acestui credit, discursul public din jurul lui va lucra în favoarea lui Dodon. Populaţia aşteaptă soluţii, iar pentru orice soluţii sunt necesari bani, pe care Moldova îi va primi din împrumuturi”, afirmă analistul.

În pofida multiplelor deficienţe, Guvernul lui Chicu beneficiază de circumstanţele de criză sanitară şi economică, a adăugat Cenuşă, subliniind că pe fundalul acestora, acordarea creditelor devine mai facilă, deoarece pune un accent mai mic pe aspectele de guvernanţă. Din aceste considerente, nu trebuie să mire faptul că creditorii din Vest au predispoziţie pozitivă, inclusiv UE.