Expert din Moldova: Sergiu Sîrbu manipulează experienţa internaţională în domeniul cetăţeniei

Formulele băgate de Sergiu Sîrbu în legea şi hotărârea Guvernului privind vânzarea cetăţeniei moldovene ar exista doar în zonele off-shore, afirmă Veaceslav Negruţă.
Veaceslav Negruţa, expert Transparency International Moldova
Veaceslav Negruţa, expert Transparency International Moldova (facebook.com / Veaceslav Negruţa)

Fostul ministru al Finanţelor şi expert la Transparency International Moldova, Veaceslav Negruţă susţine că deputatul PDM şi unul dintre autorii proiectului legii vânzării cetăţeniei moldovene, Sergiu Sîrbu ar minţi atunci când afirmă că la adoptarea modificărilor la Legea cetăţeniei R. Moldova au fost stabilite principii, standarde şi condiţii extrem de riguroase din punct de vedere al securităţii statului.

„Acest "autor de legi mai speciale" încurcă intenţionat noţiunile de "investiţie" cu "instrumente de împrumut" băgate pe gât statului. "Investiţii directe în afaceri şi în hârtii emise de corporaţii" cu "împrumut statului prin emitere de hârtii de valoare de stat", prin care se va mulge bugetul de bani adunaţi din impozite şi taxe”, menţionează expertul sfătuindu-l pe deputatul Sergiu Sîrbu să citească atent experienţa internaţională, fără a o interpreta şi manipula. Şi poate va observa că formulele băgate de el în lege şi în hotărârea Guvernului privind vânzarea cetăţeniei R. Moldova, ca autor, sunt specifice doar zonelor off-shore.

Fostul ministru al Finanţelor atrage atenţia că parlamentarul face referire la faptul că adoptarea amendamentelor la Legea cetăţeniei ar fi fost convenită cu partenerii de dezvoltare. „Cu cine anume? Să vedem dacă chiar e aşa. Ar putea fi doar o simplă nouă minciunică marca "de la guvernare auzite" sau poate aflăm şi despre alţi "parteneri" de-ai guvernării? Proiectul a fost băgat în Parlament pe 1 decembrie şi pe 27 decembrie 2016 deja era adoptat, promulgat şi publicat în monitor. Coincidenţă oare sau coordonare perfectă? În trei săptămâni!!!”

„Sper că Sîrbu a citit şi raportul de expertiză anticorupţie făcut de CNA, unde e scris cert: "Interesele promovate sunt în detrimentul interesului public şi cu riscuri majore pentru siguranţa şi securitatea cetăţenilor şi a statului Republica Moldova". Un "ales" s-a ales cu un rol de mincinos. Un rol deloc onorabil pentru un ales cu pretenţii de "al poporului"”, a concluzionat Veaceslav Negruţă.

Amintim că recent, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, deputatul Sergiu Sîrbu a declarat că mecanismul vânzării cetăţeniei moldovene străinilor va putea stimula investiţiile în economia R. Moldova, iar cei care critică iniţiativa manipulează opinia publică şi nu vor binele ţării.