Expert, despre proiectul prezidenţial pe educaţie: O formă fără fond

Klaus Iohannis, la deschiderea Summitului Celor Trei Mări
Klaus Iohannis, la deschiderea Summitului Celor Trei Mări (Epoch Times România)

Raportul România educată lansat de preşedintele Klaus Iohannis este “un fel de formă fără fond, pentru că lucrurile care se pot face concret nu sunt explicate nicicum, nicicând”, a explicat, pentru edupedu.ro, Radu Gologan, profesor la Universitatea Politehnică din Bucureşti, coordonatorul olimpicilor la Matematică şi preşedinte al Societăţii de Ştiinţe Matematice din România.

“Pe de altă parte, acele câteva propuneri concrete au şi greşeli. Să vă dau un exemplu, care pentru un matematician este de râs: la intrarea la liceu, raportul propune pondere de 33% pentru examen, 33% pentru tezele naţionale şi 33% pentru media notelor din gimnaziu. Deci nota maximă va fi de 9,90. O lipsă de atenţie care pentru noi contează. Am cam râs de chestia asta, pentru că înseamnă puţină neseriozitate”, atrage atenţia matematicianul.

În ceea ce priveşte soarta raportului prezidenţial, Gologan estimează că sunt mari şanse ca el să fie uitat. “Sper că preşedintele se va ţine de cuvânt, e neamţ, şi să continue să preseze, aşa cum face uneori. Dar alteori mai uită că e neamţ şi mai lasă. Ideea e foarte bună şi trebuie ţinută în priză”, punctează Radu Gologan.

Articolul integral poate fi citit aici