Expert: Aşa a fost şi pe timpul când în aeroport a intrat grupul Şor, prin aşa-numita companie din Habarovsk care a doua zi s-a şi retras

În Moldova toate privatizările dubioase s-au făcut prin firme obscure, prin off-shore-uri, în perioadele sărbătorilor sau în zilele de vineri, astfel încât nimeni să nu-i mai dea de capăt, a comentat Victor Ciobanu, în contextul schimbărilor de proprietari de la aeroport.
Veaceslav Negruţă, expert Transparency International Moldova
Veaceslav Negruţă, expert Transparency International Moldova (Captură Foto)

În contextul în care preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat că a aflat din presă despre faptul că Nathaniel Rothschild a renunţat la Avia Invest SRL, compania concesionară a Aeroportului Internaţional Chişinău, expertul economic de la Transparency International Moldova Veaceslav Negruţă a menţionat că aceasta ar fi cea mai „bună glumă”.

„Informaţia respectivă, cu siguranţă, preşedintele Dodon, a avut-o din timp şi toate lucrurile au fost coordonate, întrucât niciun om cu bani mulţi nu pune banii în Republica Moldova, sau într-un aeroport neavând siguranţa şi finalitatea proiectului respectiv. Această siguranţă i-o acordă doar acea persoană care aici gestionează procesele politice, economice şi de luare a deciziilor.

Aşa a fost şi pe timpul când în aeroport a intrat grupul Şor, în 2013, prin aşa numita companie din Habarovsk, după care s-au schimbat proprietarii de mai multe ori, iar baronul Rothschild, a avut acea „îndrăzneală” şi acel „curaj” de a se lăsa folosit în această perioadă de tranzit de control de la grupul care iniţial a intrat în aeroport, cam tot la acelaşi grup”, a declarat Negruţă în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

Pe lângă faptul că nu ar fi cunoscut nimic despre această decizie, şeful statului a mai menţionat că ar fi fost luată de către autorităţi în contextul în care urmează să se deschidă alte aeroporturi pe teritoriul Republicii Moldova, „adică monopolul care este până la această etapă instaurat pe serviciile avia internaţionale în RM noi îl distrugem”.

„Mai în glumă mai în serios, preşedintele Dodon a vrut să-şi mai puncteze o reuşită, că a mai spart un monopol, şi nu i-a reuşit. Se anunţă că vor mai fi deschise, nu ştiu când şi nu ştiu unde, alte două aeroporturi, e o declaraţie frumoasă, dar ce stă în spatele acestei declaraţii e cu totul altă istorie”, a adăugat Negruţă.

La rândul său, comentatorul politic Victor Ciobanu consideră că ceea ce se petrece în prezent la aeroport nu este decât o harababură, explicând totodată că în Moldova toate privatizările dubioase s-au făcut prin nişte firme obscure, prin off-shore-uri, în perioadele sărbătorilor sau în zilele de vineri, asta deja fiind o tactică, aşa încât nimeni să nu-i mai dea de capăt.

„Au loc schimbări de acţionari, în timp ce statul Republica Moldova a anulat acest contract, l-a declarat nul şi l-a atacat în instanţă, de noi deja nimic nu depinde întrucât structura acestei concesionări a fost criminală din start”, a afirmat Ciobanu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe