Expert Amnesty Moldova: Măsurile draconice de sancţionare a ONG-urilor au fost preluate din Ungaria

Andrian Candu afirma că Legea activităţii ONG-urilor nu va fi votată până nu va exista expertiza Consiliului Europei. Expert Amnesty constată că presiunile asupra sectorului asociativ parcă ar fi coordonate de un singur comandament.
Igor Stoica (centru)
Igor Stoica (centru) (facebook.com)

Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, a informat joi reprezentanţii organizaţiilor necomerciale că Legea cu privire la asociaţiile obşteşti în redacţia propusă de Ministerul Justiţiei ar exista doar în forma sa începătoare. Proiectul s-ar afla în examinare abea în grupul de lucru şi va fi adoptat de Guvern şi Parlament doar după ce iniţiativa legislativă va fi expertizată de Consiliul Europei.

„Din ceea ce am discutat cu ministrul Justiţiei, dar şi cu partenerii noştri externi, acest subiect este departe, dar chiar foarte departe de a fi finalizat şi, nemaivorbind, aprobat. Proiectul e la etapa de elaborare şi de dezbatere în grupul de lucru la Ministerul Justiţiei (MJ). Este expus pentru dezbateri şi mai e mult timp până la epuizarea acestei etape”, a declarat Candu în cadrul unui briefing, menţionând că ulterior va urma etapa de aprobare la Ministerul Justiţiei şi la Guvern.

În opinia spicherului Parlamentului, procesul va dura mult timp până când, în final, iniţiativa legislativă să ajungă în Parlament. ”Dar înainte ca proiectul să ajungă la Guvern şi Parlament, el va fi expertizat de Consiliul Europei. Astfel, proiectul nu va fi aprobat la nivel de Guvern şi Parlament fără această expertiză a Consiliului Europei.”

Candu a adăugat că „proiectul de lege, care nici măcar proiect de lege nu este”, nu e înregistrat nicăieri, ci e în formă brută la Ministerul Justiţiei, de aceea a ţinut să sugereze celor care se expun cu emoţii la acest subiect, să participe la dezbaterile organizate de Ministerul Justiţiei şi să contribuie cu propuneri de îmbunătăţire.

În context, Igor Stoica, coordonator de programe la Amnesty International Moldova a atenţionat într-un interviu pentru Radio Europa Liberă că cele trei articole incluse într-un proiect draft, cu privire la noua lege a ONG-urilor, propus de ministrul Justiţiei ar fi o problemă enormă. Mai mult, expertul notează că draftul ar conţine o plagiere din legislaţia lui Viktor Orban din Ungaria, privind măsurile draconice de raportare şi sancţionare a ONG-urilor care-şi permit să ia granturi din exterior şi să aibă careva influenţe politice sau tangenţe cu privire la electorală. Organizaţiile necomerciale urmează a fi sancţionate, inclusiv prin instanţa de judecată, până la lichidarea acestora în cazul în care ele nu se vor conforma acestui nou draft de lege.

Reprezentantul Amnesty International Moldova punctează că împreună cu ONG-iştii din Moldova, speră că proiectul Ministerului Justiţiei nu va fi votat, deoarece asta ar fi o mare eroare a statului.

”Tare am spera ca acest lucru să nu fie coordonat, anume să nu fie coordonat, însă avem această senzaţie clară că este coordonat totuşi”, a conchis Igor Stoica remarcând faptul că în ultimul timp atât Amnesty International Moldova, cât şi întregul sector asociativ din R. Moldova se confruntă cu presiuni coordonate parcă de un singur comandament.

Şefa Agenţiei pentru Dezvoltare Internaţională a SUA (USAID) din R. Moldova, Karen R. Hilliard, consideră că iniţiativa prezentată recent de către ministrul Justiţiei în privinţa activităţii ONG-urilor este alarmantă. ”Proiectul de lege propus de ministerul Justiţiei este un pas înapoi. Restricţiile impuse în actualul proiect de lege sunt şocante, deoarece până acum guvernarea a avut un parcurs bun în colaborarea cu societatea civilă. Este o situaţie confuză. Mă tem acum că Moldova, dacă trece o astfel de lege, se va compara cu cele mai represive regimuri din regiune. Nu este un grup cu care Moldova vrea să se identifice. Noi rămânem nedumeriţi şi foarte îngrijoraţi. Este greu de înţeles cum Republica Moldova se identifică ca o democraţie din Vest şi doreşte un parcurs european, dar totodată vrea să introducă o astfel de lege. Este incredibil”, a punctat diplomata citată de portalul Moldova Curată.

Menţionăm că mai multe organizaţii ale societăţii civile au semnalat recent "tentativa Ministerului Justiţiei de a limita finanţarea din exterior a ONG-urilor”, lucru care în opinia semnatarilor unei declaraţii ar pune în pericol sectorul asociativ şi democraţia în R. Moldova. ONG-iştii se referă la proiectul de lege menit să înlocuiască Legea cu privire la asociaţiile obşteşti şi Legea cu privire la fundaţii. Acesta a fost elaborat de experţi din mediul neguvernamental şi reprezentanţi ai autorităţilor, iar recent Ministerul Justiţiei a mai propus completări, pe care mai multe organizaţii ale societăţii civile le consideră inadmisibile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe