Exilat rus posibil să fi fost ucis cu o supă otrăvită

Un avertizor rus care locuia în Marea Britanie s-ar putea să fi murit după ce a consumat o supă otrăvită.
Alexander Perepilicinîi.
Alexander Perepilicinîi. (Captură Foto)

Alexander Perepilicinîi, de 44 de ani, a fost descoperit mort în apropierea locuinţei sale luxoase din Weybridge, Surrey, în sud-vestul Londrei, după ce ieşise să alerge în noiembrie 2012.

Perepilicinîi dorea să obţină azil politic în Marea Britanie în 2009 şi a furnizat autorităţilor britanice dovezi privind o schemă rusească de spălare de bani.

Avocaţii prezenţi la o audiere prealabilă au sugerat că bărbatul a murit la scurt timp după ce a consumat o supă de măcriş în care a fost introdusă o otravă pe baza de gelsemium, o plantă originară din China a cărei ingerare este fatală.

În stomacul lui Perepilicinîi au fost găsite urme ale unei substanţe ce era probabil o toxină, a declarat Bob Moxon Browne, avocat al firmei Legal & General, la care exilatul rus a încheiat o poliţă de asigurare cu o valoare semnificativă.

Potrivit unei investigaţii a poliţiei, moartea lui Perepilicinîi s-a datorat unor cauze naturale.

Cazul a atras comparaţii cu uciderea lui Alexander Litvinenko, un fost agent KGB şi critic al Kremlinului, care a murit după ce a băut ceai otrăvit cu un izotop radioactiv rar la Londra în 2006.

Perepilicinîi a furnizat dovezi împotriva unor persoane asociate cu moartea avocatului Serghei Magniţki - în 2009 - în timp ce se afla în custodia autorităţilor moscovite. Magniţki a acuzat oficiali ai guvernului rus de furtul a 230 milioane de dolari.

Cazul lui Perepilicinîi a fost complicat deoarece guvernul britanic a declarat că deţine informaţii secrete privind investigaţia, dar care nu pot fi făcute publice. Totuşi, judecătorul însărcinat cu acest caz a declarat că el nu consideră că acest lucru ar fi relevant pentru moartea lui Perepilicinîi.

Ancheta deplină urmează să fie lansată în 5 iunie.