Exerciţiul militar ruso-chinez Vostok 2018 a fost lansat. Sute de mii de soldaţi, mii de avioane, zeci de nave

Cel mai mare exerciţiu militar al Rusiei de la Războiul Rece - la care participă şi China - a început şi are loc în estul îndepărtat al ţării. Dar analiştii se întreabă pentru ce fel de război se pregăteşte Moscova şi împotriva cui?
Bombardierul rusesc Tu-160
Bombardierul rusesc Tu-160 (Wikimedia.org)

Numeroase divizii ruseşti, inclusiv flotele din Pacific şi cea nordică, participă la exerciţiul militar Vostok 2018 în perioada 11-17 septembrie. Acest exerciţiu va eclipsa cel mai mare exerciţiu militar desfăşurat vreodată de Uniunea Sovietică în 1981. Aproximativ 300.000 de soldaţi, 1.000 de avioane, 36.000 de vehicule de luptă şi aproximativ 80 de nave vor fi implicate, potrivit Ministerului rus al Apărării.

Exerciţiul va avea loc pe cuprinsul a cinci zone de pregătire, precum şi în Marea Japoniei, Marea Bering şi Marea Ohoţk, potrivit Deutsche Welle.

Observatorii germani, precum Gustav Gressel, membru de rang înalt al Consiliului European pentru Relaţii Externe (CERE), nu sunt surprinşi. În fiecare an, armata rusă se pregăteşte “în altă direcţie strategică”, a declarat el, fie că este vorba de sud, vest sau est. “Este din nou rândul pentru Vostok (est în limba rusă)”, a adăugat el.

Fără limite spre est

Nici amploarea mare a exerciţiului militar nu este un şoc, a afirmat Sarah Pagung, expertă în probleme legate de Rusia la Consiliul German pentru Relaţii Externe (CGRE). “Exerciţiile militare din est sunt mereu mai mari decât cele din vest deoarece Documentul de la Viena limitează numărul soldaţilor spre vest, dar nu şi spre est”, a declarat aceasta pentru mass media.

Documentul de la Viena – un acord privind forţele armate convenţionale încheiat între membri ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) – a fost adoptat în 1990 şi a fost revizuit altima dată în 2011. Scopul acordului este de a asigura întărirea încrederii şi securităţii în ceea ce priveşte capabilităţile militare ale membrilor şi de a limita desfăşurările trupelor ruseşti în vestul Rusiei.

“Luând în calcul exerciţiul şi numărul trupelor implicate, este clar că Rusia se pregăteşte pentru un război mondial”, a afirmat Pagung, adăugând că forţele vestice ale Rusiei au fost de asemenea mobilizate.

Participarea trupelor chineze

Experţii au evidenţiat în mod special implicarea Chinei în acest an, deşi cu un număr comparativ redus de trupe: doar 3.000 de soldaţi, cu avioane şi elicoptere. Rusia şi China s-au mai pregătit împreună de aproximativ 30 de ori începând cu 2003, dar este pentru prima dată când Beijingul participă la un exerciţiu strategic. Această onoare a fost până acum rezervată doar aliaţilor apropiaţi, precum Belarus în timpul exerciţiului Zapad în 2017 desfăşurat în vestul Rusiei, cât şi pe teritoriul belarus.

În calitate de vecin direct, a precizat Gressel, China a dorit de mult timp să fie invitată la un astfel de exerciţiu militar, şi nu doar pentru pregătirea forţelor de poliţie sau a forţelor antitero. În acest an, dorinţa statului comunist chinez devine realitate. S-ar putea ca China să dispună de echipamente mai moderne, a adăugat Gressel, însă este cu mult “în urma Rusiei în ceea ce priveşte pregătirea ofiţerilor şi desfăşurarea, deplasarea şi comandarea trupelor”.

De asemenea, China urmăreşte să profite de pe urma experienţelor de război ale Rusiei din Siria şi Ucraina, a explicat Gressel.

Legăturile militare mai strânse dintre Rusia şi China sunt un “coşmar” pentru SUA, potrivit lui Gressel. Cooperarea economică, şi acum militară, dintre cele două puteri majore a fost îngrijorătoare de ceva timp. “Pentru conducerea Rusiei, securitatea înseamnă consolidarea regimului”, a adăugat el. Occidentul condus de SUA este văzut de Kremlin ca un principal inamic, iar atracţia spre cultura occidentală este considerată un pericol. Deşi China ar putea reprezenta o ameninţare militară mai mare, Gressel a precizat că chinezii nu ameninţă stabilitatea internă a Rusiei în aceeaşi manieră.

“Prin urmare, China nu este un rival strategic. Întotdeauna este Occidentul”, a mai susţinut analistul german.

Pagung de la CGRE nu este de acord cu afirmaţia privind “coşmarul”. “Este în mod evident un spectacol de forţă din partea Rusiei pentru SUA. Dar aceste tipuri de exerciţii sunt relativ normale pentru toate puterile majore”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe