Exerciţiu maritim româno-american în Marea Neagră. Rusia veghează

Pe fondul amplificării tensiunilor dintre Rusia şi Occident, România participă la un exerciţiu maritim împreună cu SUA, în apropierea portului Constanţa.
Nava americană USS Carter Hall.
Nava americană USS Carter Hall. (Captură Foto)

Nava de luptă americană, USS Carter Hall, cu un echipaj de 400 de militari americani la bord, a traversat Strâmtoarea Bosfor şi a sosit vineri în Marea Neagră pentru un exerciţiu maritim comun cu Forţele Navale Române.

“Nava amfibie de desant USS Carter Hall (LSD 50) şi militarii Marinei americane au sosit în Marea Neagră în 17 martie pentru a participa, alături de România, la exerciţiul militar bilateral Spring Storm 17”, potrivit unei declaraţii a Flotei a 6-a a forţelor maritime americane.

Conform declaraţiei, nava americană va opera împreună cu forţele maritime româneşti pentru creşterea interoperabilitaţii dintre militarii români şi americani, precum şi perfecţionarea deprinderilor militarilor în conducerea şi executarea unei operaţii amfibii. Exerciţiul Spring Storm 17 va avea loc în perioada 18-21 martie la mică distanţă de portul românesc Constanţa.

În cadrul exerciţiului, care implică forţele maritime şi aeriene româneşti, vor participa în total 1.200 de soldaţi americani şi români. În plus, exerciţiul va cuprinde acţiuni complexe de apărare a litoralului românesc şi a zonelor urbane, cu sprijin naval, terestru şi aerian.

La începutul săptămânii trecute, patru nave de luptă NATO au navigat în portul ucrainean Odessa din Marea Neagră. Polonia, Spania, Germania şi Turcia desfăşoară exerciţii comune de pregătire şi au ca scop creşterea cooperării cu colegii lor ucraineni.

La mijlocul lunii februarie, NATO a desfăşurat exerciţiul militar PASSEX 2017 în Marea Neagră, la care au participat Canada, Spania, România şi Bulgaria. Exerciţiile au inclus “manevre tactice, apărare aeriană, respingerea de atacuri asimetrice din partea unui inamic terestru, livrarea de încărcături cu elicopterul şi alte manevre”.

De asemenea, în luna februarie, în părţile estice ale Mării Negre a avut loc exerciţiul multinaţional Sea Shield, condus de România, care a implicat 16 nave de luptă şi 10 avioane de luptă.

Comentând exerciţiile militare ale NATO din februarie, ministrul rus al Apărării Serghei Lavrov a declarat că Moscova “monitorizează tot ceea ce se întâmplă” în timpul desfăşurării exerciţiilor.

Flota a 6-a americană reprezintă Comanda Marinei SUA pentru Europa şi Africa şi este staţionată în Napoli, Italia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe