Exerciţiu maritim anunţat de 2 superputeri euroasiatice în Marea Chinei de Sud

La scurt timp după ce Curtea de Arbitraj din Haga a decis împotriva Beijingului într-un caz intentat de Filipine asupra Mării Chinei de Sud, Rusia şi China au anunţat că vor desfăşura un exerciţiu maritim în apele disputate. Beijingul a respins decizia Curţii de Arbitraj, alimentând tensiunile regionale.
Navă de luptă chineză.
Navă de luptă chineză. (Captură Foto)

China şi Rusia vor desfăşura un exerciţiu maritim "de rutină" în Marea Chinei de Sud în luna septembrie, a anunţat joi Ministerul chinez al Apărării, adăugând că manevrele urmăresc întărirea cooperării dintre cele două state şi că nu sunt îndreptate împotriva niciunei alte ţări.

Exerciţiul are loc într-un moment de tensiuni foarte ridicate în apele contestate, în special după ce o curte de arbitraj din Haga a decis în această lună că Beijingul nu are niciun fel de drepturi istorice în Marea Chinei de Sud şi a criticat distrugerea mediului produsă de regimul chinez în acea zonă.

China a respins decizia şi a refuzat să participe la caz. Despre navele care patrulează zona, Beijing-ul a declarat că:

“este un exerciţiu de rutină între cele două forţe armate, şi urmăreşte să întărească dezvoltarea parteneriatului de cooperare strategică China-Rusia”, a declarat Yang Yujun, purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării, în cadrul unei conferinţe de presă lunare.

China şi Rusia au drept de veto în Consiliul de Securitate al ONU şi au viziuni similare asupra multor chestiuni majore, precum războiul din Siria, ceea ce le plasează într-o tabără opusă cu cea în care se află SUA şi Europa de Vest.

În 2015, cele două state au desfăşurat exerciţii militare comune în Marea Japoniei şi Marea Mediterană.

Beijingul revendică cea mai mare parte a Mării Chinei de Sud, o linie comercială asiatică vitală, prin care trec anual mărfuri în valoare de 5 trilioane de dolari. Brunei, Malaezia, Filipine, Taiwan şi Vietnam au prezentat, la rândul lor, cereri de revendicare.

China a învinuit în repetate rânduri Statele Unite pentru amplificarea tensiunilor din regiune prin intermediul patrulelor lor militare şi prin faptul că nu au rămas "obiective" în această dispută, trecând sub tăcere faptul că SUA au acorduri de sprijin militar cu unele dintre ţările implicate în conflict.

Oficialii americani se tem că Beijingul ar putea răspunde la decizia tribunalului de la Haga prin declararea unei zone de identificare şi apărare aeriană în Marea Chinei de Sud, aşa cum a făcut în Marea Chinei de Est în 2013 - sau prin intensificarea activităţilor de construire şi fortificare a insulelor artificiale.

Rusia a fost un susţinător puternic al poziţiei Chinei în cazul de arbitraj, care a fost adus în faţa tribunalului de Filipine.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe