EXCLUSIV: Prof. Dr. Cătălin Copăescu: "Dacă vom realiza că avem o problemă atunci o să identificăm şi soluţiile" (video)

România, deşi are baza materială, nu se află din punct de vedere educaţional şi managerial la nivelul aşteptat, existând o limitare importantă în aplicarea tehnicilor minim invazive.
Dr. Catalin Copaescu
Dr. Catalin Copaescu (Mihut Savu / Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

Congresul ARCE 2017 organizat de Asociaţia Română de Chirurgie Endoscopică şi Alte Tehnici Intervenţionale (ARCE) şi prezidat de Prof. Dr. Cătălin Copăescu reuneşte specialişti care utilizează în practica curentă tehnici minim invazive pentru diagnostic şi tratament şi are ca temă "Chirurgia video-asistată - tehnologii noi şi terapii mai eficiente".

În România, deşi există bază materială, pacienţii sunt operaţi în continuare prin tehnici clasice, fapt care duce la o spitalizare mai îndelungată a pacienţilor şi care pune o presiune mai mare din punct de vedere financiar asupra sistemului public de sănătate.

Răspunzând la întrebările Epoch Times, preşedintele congresului ARCE ne-a vorbit despre ce aduce nou congresul ARCE 2017, despre extinderea chirurgiei minim invazive ca standard de practică medicală, de dezvoltarea tehnicilor video-asistate şi robotice, dar şi de problemele cu care se confruntă chirurgia endoscopică în România.

În context, vorbind despre faptul că medicii au nevoie de supraspecializări în tehnicile minim invazive pentru a dobândi deprinderile necesare unor astfel de proceduri, Dr. Cătălin Copăescu ne-a declarat că nu crede "că se încheie vreodată perioada în care noi trebuie să ne instruim. Dacă ea se încheie, este sumarea unei suficienţe care nu este specifică nici unei profesii cu atât mai puţin profesiunii medicale."

Preşedintele Congresului ARCE 2017 a vorbit şi despre rolul mass-media în diseminarea informaţiilor, ca acestea să ajungă la pacient: "cred că şi media are un rol foarte important în diseminarea acestor informaţii, trebuie să ajungă la pacienţi, şi unele sunt mai greu de digerat mai ales atunci când eşti sănătos: ce să cauţi la medic, de ce să te intereseze un anume aspect legat de chirurgia unei suferinţe pentru că tu nu o ai - e bine să te gândeşti că ar putea să apară un astfel de moment nefericit în viaţa ta şi să fii pregătit aşa cum eşti pregătit pentru incendiu, să fii pregătit şi pentru o anume suferinţă cu diferite variante: cu cât mai repede cu atât mai bine cu cât mai avansată tehnica de diagnostic şi tratament cu atât mai bine".

La finalul interviului, întrebat dacă are un mesaj de transmis, preşedintele Asociaţiei Române pentru Chirurgie Endoscopică a notat: "Trebuie să privim cu multă atenţie disecând problema şi acceptând-o, să realizăm nivelul la care ne aflăm în dezvoltarea medicinei actuale în România, şi dacă vom realiza că avem o problemă atunci o să identificăm şi soluţiile - niciodată n-o să fie digerate soluţiile dacă noi nu acceptăm problema".

Vă invităm să vedeţi interviul integral mai sus.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură