EXCLUSIV. Marţi trei ceasuri rele pentru UGSR: Cum se jefuieşte „la drumul mare” un patrimoniu (video)

Cristi Godinac, preşedinte executiv MediaSind
Cristi Godinac, preşedinte executiv MediaSind (Eugen Horoiu / Epoch Times Romania)

Material video pe pagina originală a Epoch Times România.

Reprezentaţii sindicalelor afiliate UGSR (Uniunea Generală a Sindicatelor din România) ce îşi au birourile pe Bulevardul Regina Elisabeta 45, într-o splendidă clădire monument istoric, s-au trezit marţi cu "portăreii" la uşă, cu alte cuvinte, cu un executor judecătoresc însoţit de poliţişti. Fără să fi beneficiat de vreo notificare prealabilă, somaţie, avertisment etc. angajaţii organizaţiilor membre UGSR au fost scoşi în stradă iar birourile le-au fost sigilate. O angajată a UGSR-ului, Cristina Creţu, a fost plesnită peste faţă de o persoană care l-a însoţit pe executorul judecătoresc.

Vicepreşedintele UGSR Cristian Godinac, care deţine şi calitatea de preşedinte al sindicatului jurnaliştilor Mediasind a sunat la 112, reclamând evacuarea drept un abuz. Conform liderului sindical, executorul judecătoresc care i-a somat să părăsească clădirea nu a prezentat o hotărâre de evacuare care să justifice în mod legal evacuarea.

Dl Godinac a explicat, în cadrul unui interviu acordat Epoch Times, pe care vă invităm să-l urmăriţi în materialul video alăturat, că ceea ce se întâmplă este rezultatul unei înţelegeri între unii reprezentanţi ai UGSR şi mafia imobiliară din Bucureşti. Practic, etajul clădirii în care funcţionează sindicatele a fost închiriat unei firme private, Casa Latină, care, de altfel, deţine şi un hotel/bistro la parterul clădirii, fără ca respectivul contract de închiriere să fi fost avizat de Biroul Executiv al UGSR şi cu atât mai puţin de Congresul Naţional al Sindicatului.

Astăzi, patronul restaurantului de la parterul UGSR, Petrică Paraschiv (fost director adjunct al Agenţiei Naţionale de Locuinţe din partea PSD şi fondator al firmei Tipart Group, tipografia care a tipărit materialele pentru campania electorală a PSD-ului din 2009) a urcat la etajul ocupat de sindicate, însoţit de o consilieră de la UGSR, de executorul judecătoresc şi de poliţişti, cerându-le sindicaliştilor să părăsească sediul.

Echipa noastră de filmare a ajuns în faţa sediului UGSR cu doar câteva minute înaintea echipajului 112 chemat de dl Godinac. Între timp, Petrică Paraschiv încuiase intrarea principală în sediu, poliţia fiind invitată să intre pe uşa din spate a clădirii, care corespunde intrării în restaurant. Dacă poliţiei i s-a permis să intre prin Casa Latină, reporterilor noştri, în schimb, le-a fost interzis accesul, Petrică Paraschiv permiţându-şi chiar să tragă de camera echipei de filmare. După plecarea poliţiei şi încheierea acţiunii de evacuare, brusc, uşa principală despre care patronul Casei Latine afirmase că s-a blocat, a devenit din nou disponibilă pentru acces. Între timp, lumea fusese evacuată, birourile sigilate etc.

Merită menţionat că, în timpul evacuării, una dintre angajatele UGSR a fost pălmuită de o persoană care pretinde că este jurista şi consiliera personală a preşedintelui UGSR. Mai multe informaţii în materialul video de pe pagina originală Epoch Times.

Contactat telefonic, preşedintele executiv al UGSR, Marian Iancu ne-a confirmat că acţiunea de astăzi a fost un abuz care va fi sesizat organelor de cercetare în drept. Contractul de închiriere al etajului ocupat de birourile sindicaliştilor ar fi fost semnat fără aprobarea Biroului Executiv, de Ştefan Călinescu, care, conform Curentul ar fi reprezentantul a patru federaţii sindicale apropiate de Sorin Ovidiu Vîntu şi reprezentantul intereselor acestora în UGSR, al cărui patrimoniu a fost jefuit sistematic în ultimii ani. "Ştefan Călinescu a încălcat toate normele statutare. Sindicatul nu este societate comercială, nici asociaţie familială!", a declarat pentru Epoch Times dl Iancu.

În lumina celor petrecute, preşedintele executiv UGSR a convocat Congresul Naţional unde se va pune în discuţie problema şi se va cere schimbarea din funcţie a celor care au semnat contractul prin care se închiriază sediul sindicatului către Casa Latină.

Petrică Paraschiv

Petrică Paraschiv, fost acţionar majoritar la Tipart Group SRL şi paravan al PSD, conform Curentul, a fost numit în aprilie 2009 director general adjunct (pe probleme de credit ipotecar) al Agenţiei Naţionale a Locuinţelor (ANL), din partea PSD. Înainte să-şi preia funcţia la ANL, Paraschiv a fost scos din Tipart Group unde deţinea 93% din acţiuni, alături de o anume Mihaela Drăgan (7%). Cu acea ocazie, Paraschiv şi-a cedat pachetul de acţiuni la Tipart către offshore-ul cipriot Katopolis Holding Ltd, cu sediul la aceeaşi adresă (str. Krinon nr.16, PC 3110, Limassol, Cipru) unde a fost înregistrat şi offshore-ul Ocean Zone Energy Ltd care, un an mai încolo, avea să preia creanţa PSD-ului pentru materialele electorale tipărite în 2009 de la Tipart din al cărui acţionariat Paraschiv ieşise.

Creanţa PSD-ului pe care o deţine offshore-ul cipriot în spatele căruia ar fi Paraschiv, cel ce i-a evacuat astăzi pe sindicalişti, se ridică la peste 430.000 de euro. Creanţa este scadentă în 2015.

Tot în 2009, conform Curentul, Paraschiv ar fi transferat, discret, şi acţiunile deţinute (75%) la Casa Latină SRL către partenera sa de afacere, aceeaşi Mihaela Drăgan.

În cele ce urmează, redăm comunicatul UGSR pe tema evenimentelor de azi, semnat de preşedintele executiv Marin Iancu:

"Uniunea Generală a Sindicatelor din România protestează public faţă de blocarea activităţii confederaţiei prin sigilarea şi schimbarea yalelor de la birourile în care îşi desfăşoară activitatea Preşedintele Executiv, vicepreşedinţii şi personalul angajat din Sediul Central situat în Bucureşti, Bdul. Regina Elisabeta nr. 45, sector 5.

Astăzi, 8 iulie 2014, în jurul orei 14,00, însoţită de un executor judecătoresc şi de doi poliţişti, o persoană care s-a legitimat Ioana Isbăşescu şi care pretinde că este jurista şi consiliera personală a preşedintelui UGSR, Ştefan Călinescu, a schimbat yalele camerelor sediului confederaţiei şi a sigilat mai multe birouri, printre care se află cele ale Preşedintelui Executiv, Vicepreşedinţilor, ai Federaţiei Naţionale Solidaritatea a Pensionarilor din România şi ai Federaţiei Române a Jurnaliştilor Mediasind, organizaţii membre UGSR.

Fără a avea o hotărâre de evacuare, executorul judecătoresc a refuzat să ţină cont de declaraţiile vicepreşedintelui UGSR, ale secretarului executiv şi ale celorlalţi angajaţi potrivit cărora, aşa-zisa Decizie care purta un antet UGSR şi în baza căreia acesta intervenea, nu are nicio valoare juridică deoarece nu este aprobată de membrii Biroului Executiv, nu are ştampila oficială a UGSR şi nici semnăturile autorizate, fiind semnată de o persoană necunoscută în numele preşedintelui.

În apărarea acestor ilegalităţi a intervenit şi Petrică Paraschiv, patronul de facto al societăţilor care au închiriat în mod fraudulos, pentru o perioadă de 20 de ani, mai multe spaţii din clădirea UGSR, SC Casa Latină SRL şi SC Zamorex LTD cu acţionar unic din Cipru. Acesta i-a dat afară pe vicepreşedintele şi secretarul executiv ai confederaţiei şi a închis apoi uşa principală de la intrare pentru a nu permite accesul presei. A fost contactat serviciul 112 şi a sosit un echipaj care a consemnat declaraţiile reprezentantului UGSR în prezenţa echipei de jurnalişti de la Epoch Times.

UGSR anunţă opinia publică că aceste abuzuri orchestrate de către un grup organizat care doreşte înstrăinarea totală a Sediului UGSR, sunt generate de Convocarea de către membrii afiliaţi, a Congresului Extraordinar a UGSR, ce va avea loc în data de 19 iulie 2014, şi care va lua în discuţie cererea declanşării unei cercetări penale împotriva celor care au săvârşit fapte care încalcă legea şi Statutul confederaţiei."