EXCLUSIV. Cum a câştigat Duda alegerile din Polonia (Interviu)

Andrzej Duda, câştigătorul alegerilor prezidenţiale din Polonia şi noul preşedinte polonez.
Andrzej Duda, câştigătorul alegerilor prezidenţiale din Polonia şi noul preşedinte polonez. (Captură Foto)

Andrzej Duda, candidatul partidului de opoziţie Lege şi Justiţie a câştigat duminică alegerile prezidenţiale din Polonia, obţinând 53% dintre voturi, în timp ce preşedintele polonez în exerciţiu Bronislaw Komorowski a obţinut doar 47% din voturile cetăţenilor. ”A fost un vot clar de neîncredere la adresa lui Komorowski, a Platformei Civice şi a întregului establishment. Tânăra generaţie este foarte dezamăgită de performanţele economice ale guvernului”, explică jurnalistul polonez Hubert Koziel într-un interviu acordat Epoch Times. În opinia sa, PiS va câştiga şi alegerile parlamentare din toamnă.

Epoch Times: Cum explicaţi victoria candidatului partidului Lege şi Justiţie (PiS), Andrzej Duda, la alegerile prezidenţiale din Polonia? Cât de mult a contat faptul că acesta are un profil diferit de cel al fostului premier Jaroslaw Kaczynski în acest scrutin?

Andrzej Duda este un un politician din generaţia mai tânără, care vrea să producă o schimbare în peisajul politic, înlăturând structurile de putere care datează de la căderea oficială a comunismului în 1989. În ultimii 10 ani, sute de mii de tineri şi tinere poloneze au emigrat în Marea Britanie, Irlanda sau Germania pentru a-şi căuta o viaţă mai bună, pe care n-au găsit-o în Polonia. Tânăra generaţie este puternic dezamăgită de performanţa guvernului format de Platforma Civică (PO) şi Partidul Ţărănesc (PSL). Nu le place faptul că rezultatele creşterii economice sunt consumate mai ales de o mică minoritate de oameni bine conectaţi ai establishmentului. Ei văd actualul guvern ca fiind corupt şi lipsit de patriotism. În primul tur de scrutin, ei au votat în mare parte pentru rockerul şi patriotul de dreapta Paweł Kukiz, iar în cel de-al doilea tur l-au susţinut pe Duda. Acesta este foarte diferit de Jarosław Kaczynski pentru că este mai tânăr şi mai energic.

A fost vorba deci şi de un vot de neîncredere sau de blam pentru Bronislaw Komorowski şi performanţa economică a Platformei Civice în anii în care a fost la guvernare. Credeţi că vom asista şi la o schimbate de putere la alegerile parlamentare din toamnă?

Da, a fost un vot clar de neîncredere dat lui Komorowski, Platformei Obywatelska şi a întregului establishment. Este foarte simbolic şi faptul că candidatul Alianţei Democratice a Stângii (SLD), Magdalena Ogórek, a obţinut doar 2 % din voturi în prima rundă a alegerilor. Este posibil ca partidul social-democrat SLD să nu mai intre în Parlament la toamnă. La fel, partenerul de guvernare al Platformei Civice, Partidul Ţărănesc PSL, ar putea rămâne şi el în afara legislativului.

Este foarte probabil ca PiS să câştige alegerile şi să formeze guvernul. Dacă rockerul Paweł Kukiz va înfiinţa un partid politic, acesta ar putea fi un aliat junior pentru partidul lui Kaczynski. De asemenea, este posibil ca Platforma Civică (PO), ca partid tipic de guvernare, să se rupă după pierderea puterii. Aripa dreaptă a PO, de exemplu condusă de ministrul Afacerilor Externe – Grzegorz Schetyna ar putea forma guvernul cu partidul lui Kukiz.

Ce consecinţe credeţi că vor avea alegerile prezidenţiale din Polonia din punct de vedere economic şi politic şi cum va influenţa victoria lui Duda relaţia cu UE? Va fi mai multă confruntare cu Bruxelles-ul decât în timpul lui Komorowski?

Pentru a schimba politicile, trebuie să schimbi guvernul, astfel că nu văd cum ar fi posibilă vreo schimbare majoră în economie, dar noul preşedinte Duda va putea introduce veto împotriva unor legi adoptate de guvern. Politica externă poloneză faţă de UE ar putea deveni mai asertivă, ca în perioada mandatului lui Lech Kaczynski. Nu cred că vor exista conflicte cu Bruxelles-ul pentru că Duda nu este Viktor Orban, ci un politician moderat.

Duda este chiar mai pro-NATO şi pro-american decât Komorowski. În ceea ce priveşte politica europeană, el este un eurorealist şi vrea să apere interesele naţionale ale Poloniei la Bruxelles. El merge pe linia de politică externă a lui Lech Kaczynski. Duda pledează pentru o abordare mai regională centrată pe Europa Centrală deoarece guvernul PO a neglijat relaţiile cu ţările CEE.

Care va fi impactul acestor alegeri asupra relaţiei Poloniei cu Rusia. Komorowski era considerat destul de apropiat de Moscova şi a iniţiat politica de resetare relaţiei cu Rusia. Credeţi că noul preşedinte va avea o poziţie mai dură faţă de Rusia?

În mod clar, el va avea o poziţie mai realistă faţă de Rusia. Duda este un susţinător al Ucrainei libere şi a fost implicat şi în eforturile de a afla adevărul despre moartea lui Lech Kaczynski în 2010 la Smolensk. Dar chiar şi Komorowski, care a fost foarte prietenos cu Rusia, a devenit mai aliniat cu SUA în ultimele luni.

Cum s-a desfăşurat procesul electoral? Au existat probleme şi cazuri de fraudă?

În ultimii 10 ani, sute de mii de tineri şi tinere poloneze au emigrat în Marea Britanie, Irlanda sau Germania pentru a-şi căuta o viaţă mai bună, pe care n-au găsit-o în Polonia. Tânăra generaţie este puternic dezamăgită de performanţa guvernului format de Platforma Civică (PO) şi Partidul Ţărănesc (PSL).

Au fost nişte fraude minore, dar mii de oameni de la Mişcarea de controlare a alegerilor (Ruch Kontroli Wyborów) au monitorizat procesul electoral. În plus, susţinerea pentru Duda a fost atât de mare, încât fraudele n-ar fi putut să-i aducă victoria lui Bronislaw Komorowski.

Ce rol au jucat criza ucraineană şi contextul geopolitic în acest scrutin? Au fost ele una dintre temele majore de campanie?

Nu a fost, şi asta deşi Komorowski s-a prezentat drept candidatul ”siguranţei”. Sloganul său electoral era ”pace şi securitate internă”. El se prezenta ca un politician responsabil, omul potrivit pentru timpuri grele. Fostul preşedinte a folosit de asemenea faptul că este un prieten al armatei. Opozanţii săi au arătat însă că el a fost foarte apropiat de WSI - serviciul de informaţii militare, desfiinţat de preşedintele Kaczynski pentru activităţile sale criminale şi legăturile strânse cu serviciile ruse de informaţii.

Ce a făcut diferenţa între Komorowski şi Duda? Cât a contat faptul că Duda avea vederi mai conservatoare, respingând avorturile, fertilizarea in vitro şi căsătoriile între persoane de acelaşi sex?

Aceste lucruri au contat doar pentru unii stângişti hard. Chiar şi unii membri ai mişcării LGBT l-au susţinut pe Duda, deoarece erau foarte dezamăgiţi de guvernul PO şi Komorowski.

Care au fost principalele promisiuni economice pe care le-a făcut Andrzej Duda în timpul campaniei electorale?

Andrzej Duda a vorbit despre scăderea vârstei de pensionare, un lucru care cred că este realist şi trebuie făcut. Vârsta mai înaintată de pensionare înseamnă mai mult şomaj. Angajatorii vor angaja mai puţini tineri astfel. Mai mult, puţini oameni vor trăi suficient de mult pentru a avea pensie, ceea ce nu este corect.

Hubert Koziel este jurnalist la publicaţiile poloneze "Rzeczpospolita", "Parkiet" şi "Bloomberg businessweek Poland".

Citiţi şi: Mâna Rusiei în Polonia: Mizele scandalului interceptărilor (interviu).

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii